Sitemap | Avanceret søgning |

Farlig færd i dingoland

Allerede ved færgen på vej over til Fraser Island i Australien advares besøgende mod dingoer. Alligevel var det ved at gå galt for en af exploratricerne.

Publiceret 06-08-2000

Fraser Island, lørdag d. 5. august 2000

Exploratrice Jette har atter haft et dramatisk møde med en firbenet. Denne gang en dingo. Australiens navnkundige vilde hund, der lever frit i naturen på Fraser Island, hvor Beautyboksen (med Morten bag rattet) for øjeblikket gør vejene usikre.


Farlig færd i dingoland (1)
Australiens vilde hund - dingoen - kan være farlige for mennesker.

Allerede ved færgen på vej over til øen advares besøgende mod dingoer. De kan være farlige for mennesker. Hvis man møder en dingo, skal man forholde sig i ro og intet, absolut intet, gøre for at tiltrække dens opmærksomhed.

Advarslerne lærte Jette sig naturligvis straks udenad. Hun mener selv, at hun er udstyret med en særlig tiltrækningskraft over for dyr.

Desværre.

Hvorfor sværmer de ikke i stedet om den dyreelskende kaptajn, der kommer med lokkende smaskelyde bare hun ser en skruptudse?

Nå, men exploratrice Jette prøver at affinde sig med sin skæbne og vover sig modigt ud i verden alene.


Dingoen i klitterne

Som den sene eftermiddag på Fraser Island. Med en bog og et tæppe under armen var hun gået ned til havet for en ensom stund i klitterne. Det var godt nok også dejligt. I cirka fem minutter. Så dukker en dingo op i vandkanten på den øde strand. Jette stivner, messende de officielle advarsler bliver hun siddende, mens hun følger dingoens bevægelser ud af øjenkrogene.

Den kommer nærmere og nærmere.

Nogle turister i en bil stopper for at fotografere dyret. Lige foran Jette.

Det er snart tusmørke, skyerne hænger tungt, og den fuldvoksne dingo er bare 10 meter borte. Piffft.

Bilisterne vil have dingoen til at se ind i kameraet og tænker åbenbart ikke på officelle advarsler mod vilde dyr. Eller også er problemet, at de er ligeglade med reglerne, fordi de selv er i sikkerhed i bilen - men det er exploratricen jo ikke.


Rolig nu...

Bilen kører. Dingoen bliver stående. Og kigger på Jette. Hun tager en dyb indånding. Husker advarslerne. Rolig nu. Hun rejser sig langsomt og går med først små skridt, så syvmileskridt tilbage til hotellet, hvor kaptajn Elley straks får hele den dramatiske historie.

Som bekendt er kaptajnen parat til hvad som helst for at forsvare dyr. Med sin vanlige sindige røst prøver hun da også at slå episoden hen.

Men så er det, at exploratrice Jette trækker trumfkortet frem af tasken. Det nyeste nummer af det australske ugeblad Womens Weekly, indkøbt (sammen med syv andre dameblade) som reseachmateriale.

Det fik alligevel kaptajnens øjne på stilke.

Hen over seks sider i bladet fortæller den australske kvinde Lindy Chamberlain-Creighton i et eksklusivt interview om den nat for næsten præcis 20 år siden, da hende spæde datter forsvandt ved Ayrs Rock - ifølge moderen bortført af en dingo.


Måske, måske ikke

Sagen, som siden er filmatiseret, opskræmte hele verden. Moderen kom i fængsel, beskyldt for selv at havde dræbt sit barn. Fire år senere blev hun løsladt, renset for alle anklager - dog uden at nogen med sikkerhed kunne fastslå, at datteren var blevet taget af en dingo.

»Der kan du selv se. Det kan ske. Måske.«

Og for en gangs skyld blev kaptajnen mundlam.


I dingo-land
De kvindelige exploratoerer havde set frem til en fredelig luksustur til Fraser Island. Men istedet blev det til en tur hvor de gang på gang blev køresyge og mødte farlige dingoer.
Foto: Morten Fauerby

Landefakta
Australien
Vidste du, at hovedstaden hedder Canberra, at arealet er 7.741.220 km², og at befolkningen er på godt 21 millioner mennesker?

Australien
Vidste du, at hovedstaden i Australien hedder Canberra, at landets areal er 7.741.220 km2 og at befolkningstallet er på godt 21 millioner?

Landeportræt
Hvis du vil vide mere