Sitemap | Avanceret søgning |

Logbøger

Fra Rovdyr til Beautybox
Landingshjulene har endnu ikke sluppet taget i den danske muld, før kønsforskellene manifesterer sig på denne verdens første kvinde-styrede JP Explorer-ekspedition.
Publiceret 14-07-2000

Mellem lidt og ingenting
»Jamen, var der slet ingen, der advarede jer mod at tage til Mt. Isa. Her er ingenting at komme efter. Det er en dødssyg by,« erklærer den mørkhårede ekspeditrice med et eftertryk, der får hendes højt gele-opsatte pandehår til at vippe, og hendes lyshårede kollega ved kassen i byens største og billigste sprit-butik til at blande sig i samtalen.

Publiceret 15-07-2000

Et mirakel i natten
Et mirakel er ved at tage form lige over vores hårtop. For en halv time siden var den fuld, nu er den halv. Om forlov, skribenten træder lige udenfor et øjeblik. Jo, minsandten, den er god nok. Det kosmiske mirakel er nær: Den totale måneformørkelsen over Cloncurry. Det er sidste og eneste gang de næste 144 år, at fuldmånen for en stund vil ligge hengemt i en sæk. Her. Og som DRs Jesper lakonisk bemærkede under indtagelse af kyllingestrimler til aftensmad, så er det jo ikke sikkert, vi er i området næste gang.

Publiceret 16-07-2000

Kamel-spisning
Den kongeblå Beautyboks er klar til for alvor at gøre de rødbrune australske landeveje usikre.

Publiceret 17-07-2000

Fodringstid
Livet er ikke retfærdigt. Vi ved det godt. Men når fire mand bliver sat sammen på en tømmerflåde, bliver forskelle og hemmelige dagsordener meget hurtigt meget tydelige.

Publiceret 18-07-2000

Sulten i seng
Sveden pibler frem på kaptajn Kirstens ansigt. Hendes øjne flakker nervøst rundt på den støvede skueplads for byens rodeo. Men det dyre-elskende væsen ænser ikke engang hestene.

Publiceret 20-07-2000

Hamskifte
"Klæder skaber folk," siger man. Lige nu er det for vores vedkommende mandfolk, der skabes.

Publiceret 21-07-2000

Mandejagt
Den lille trinde kvinde er lige ved at tabe tøflerne, som hun futter hen ad den mørke landevej, mens hun forundret og en smule mistænksomt kigger sig over skulderen.

Publiceret 21-07-2000

Ølhunden glammer
Baren Blue Heeler er nok et stop værd - og der er 74 kilometer til næste udskænkningssted.

Publiceret 22-07-2000

Mayday Mayday
Appel til Jyllands-Postens ledelse: Undlad venligst at rose kaptajn Kirsten yderligere for hendes - pænt sagt - økonomiske påholdenhed. Ellers risikerer der at opstå livstruende tilstande her i Beautyboksen.

Publiceret 24-07-2000

Til Jyllands-Postens ledelse
Det er kommet mig for øre, at den øvrige besætning på JP-Explore bag min ryg har opsendt nødraketter i gårsdagens avis. Den skulle angiveligt have klaget over såvel måltidernes sjældne forekomst som hotellernes særprægede standard.

Publiceret 25-07-2000

Firebenet område
Eksploratrice Jette har det svært for tiden. Beautyboksen befinder sig i firebenet område. Det vil sige, at der er dyr med op til fire ben omkring os hele tiden.

Publiceret 26-07-2000

Manddomsprøven
Unge fotograf Morten har bestået sin manddomsprøve. Ikke frivilligt, men så overbevisende, at eksploratricerne overvejer fremover at kalde ham hr. fotograf Morten i stedet for unge Morten.

Publiceret 26-07-2000

Feminin pakke
Vi er kommet til den fase i vort samliv, hvor outbacken er bag os, og ekspeditionens to mandfolk føler sig kaldet til at udtrykke ønske om, at vi piger dropper makeuppen og bare er os selv, såen lissom.

Publiceret 27-07-2000

Kaptajn i krise
I dag har været en festdag. JP Explorer har spist middag på en rigtig restaurant, sådan været i byen, ude at spise - ligesom andre mennesker gør. Vi er mætte - og det bedste af det hele: Vi fik lov til at få dessert.

Publiceret 28-07-2000

Sandhedens time
De udsendte medarbejdere oplevede en smule luksus, da det blev til en tur i spabad efter strabadserne i den australske outback.

Publiceret 29-07-2000

Poesi på vådt plan
"Min numse den er våd. Jeg sidder i en båd. Min fleecetrøje er på land - oh gid jeg var en and."

Publiceret 30-07-2000

Håb forude
Det har været åbenlyst længe. Exploratrice Jette har ikke samme lidenskabelige sans og sjælelige forståelse for naturens mirakler, som den øvrige del af JP Explorer. Det gælder måneformørkelser, eksotiske dyr, dybrøde solnedgange og krystalklare stjernehimler.

Publiceret 31-07-2000

''Er husmoderen hjemme?''
Det er ikke kun Det Brune Punktum, der i hjemmeservice-sketchen i radioen derhjemme har stillet det inkvisitoriske spørgsmål.

Publiceret 01-08-2000

Unoder i beautyboksen
Vi vil nødigt prale, men exploratricerne kommer fra hjem med klaver. Problemet er blot, at det er gået forbavsende sporløst hen.

Publiceret 02-08-2000

En gave til musikanten
Så gik den ikke længere. JP Explorer er draget ind til den eneste musikforretning i miles omkreds, for at DR-Jesper kan udleve sine indestængte længsler efter atter at holde et strengeinstrument i hånden.

Publiceret 04-08-2000

Fræser Island
Dette er en klage til fotograf Mortens forældre hjemme i Sæby. Fordi de ikke gav deres søn lov til at køre motocross, da han var barn.

Publiceret 05-08-2000

Farlig færd i dingoland
Allerede ved færgen på vej over til Fraser Island i Australien advares besøgende mod dingoer. Alligevel var det ved at gå galt for en af exploratricerne.

Publiceret 06-08-2000

Vitaminmangel
Den er helt gal herude i Australien. En netop offentliggjort sundhedsrapport påviser, at australske børn helt ned til fire års alderen har fedt om hjertet. De australske unger motionerer for lidt, spiser for få grøntsager og frugt og er nu i overhængende fare for at få knogleskørhed, hjerteproblemer og blive ekstremt fede.

Publiceret 07-08-2000

Fiske-fornem
Morten og Jette ser mere og mere slukørede ud, som de lader øjnene løbe ned over det eksklusive menukort. Fisk og skaldyr i alverdens avancerede afskygninger.

Publiceret 08-08-2000

Hængeører i storbyen
JP Explorer hænger med ørerne. Årsagen er enkel. Vi er ankommet til millionbyen Brisbane.

Publiceret 08-08-2000

Luksus og flyvende trusser
Man kan se det først på Morten. På måden solbrillerne kækt bliver puffet op i håret, mens han med et saligt smil bladrer i et australsk sportsvogns-magasin.

Publiceret 09-08-2000

Exploratrice på mission
Et besøg i en kirke i Australien er ikke blot et ensomt møde med de højere magter. Det er en tankevækkende demonstration af, hvad kirken også kan bruges til, erfarede ekspeditionens sociale samvittighed, exploratrice Jette, da hun endelig gjorde alvor af sine planer om en tur i kirke.

Publiceret 11-08-2000

Waltzing Matilda
Selv den mest ihærdige leder kan blive svag i koderne. Således er kaptajnen blevet offer for en grim studehandel, da hun i går glad og fro optog forhandling med DR-Jesper om den forestående spillemandsvirksomhed på gader og stræder i Australien.

Publiceret 11-08-2000

I militærets tjeneste
"Nu ved jeg, hvordan dronningen må have det, når hun bliver slæbt fra rundvisning til rundvisning"

Publiceret 12-08-2000

Boblebobleboble
Morten kaster sig ned i sofaen. Udmattet, opløst som en anden rosin, men dybt taknemmelig over at være i live.

Publiceret 13-08-2000

Skønsang i parken
Undertiden kan det være svært at gøre dagens gode gerning, når man hastigt futter rundt fra sted til sted i Aussieland.

Publiceret 15-08-2000

Tilbage i outbacken
Kaptajnen er lykkelig. Øjnene stråler og hånden knuger ikke længere fortvivlet om pungen.

Publiceret 15-08-2000

Stjerneskud på grusvejen
Australske mænd er ikke sådan at hyle ud af den. Og slet ikke dem i outbacken. Men de gjorde godt nok store øjne, de tre af slagsen, som kørte forbi to dansende exploratricer på en støvet grusvej.

Publiceret 17-08-2000

Livet kan være så grusomt
Tænk nu blot på unge fotograf Morten. Forleden indløb der en kort e-mail fra redaktionen derhjemme med bud om, at han burde fotografere og forevige det stolte JP Explorerhold. Vel at mærke et smukt og yderst autentisk australsk sted.

Publiceret 18-08-2000

På shopping i timevis
Der har bredt sig et nærmest saligt udtryk på exploratricernes ansigt. Endelig har de været på shopping.

Publiceret 18-08-2000

Ungkarle og gammeljomfruer
Explorerholdet var på jagt efter singlekulturen i Australien.

Publiceret 19-08-2000

Mundlamme vagthunde
»Tænk, at den australske premierminister John Howard prioriterer sin tid så besynderligt!« Kaptajn Elley er oprigtigt indigneret. To måneders gentagne ansøgninger om et interview er afvist. De var ellers fremsendt skriftligt, i flere eksemplarer, med stempler, chefredaktionelle underskrifter og jeg skal komme efter dig.

Publiceret 21-08-2000

Fotografens klagesang
Nu kan det være nok. Sandheden må frem. Alle skal vide, hvor udmattende og kønsmæssigt nedbrydende det er at være fotograf på en JP Explorer udstyret med to exploratricer.

Publiceret 23-08-2000

Knæk og bræk
Kaptajnen insisterer, selv om der findes nemmere og mere lige veje fra Portland til Melbourne: JP Explorer skal køre langs med Great Ocean Road, for der en nu engang så vidunderligt.

Publiceret 23-08-2000

Klassisk eller kult
Der er kommet nye toner i Beautyboksen. Pludselig kan man høre exploratrice Jette nynne Beethovens femte symfoni, mens fotograf Morten højlydt overvejer aftenens kulturelle udskejelser: Klassisk eller kult.

Publiceret 24-08-2000

Bare vent
Det er ikke altid lige sundt for legemstemperaturen at være på rejse med en TV-fotograf. Ikke så snart skifter landskabet karakter, før DR-Jesper banker de elektriske ruder i bilen i bund og kanter overkrop og kamera ud i det fri.

Publiceret 25-08-2000

Fra den ene ende til den anden
JP Explorer kommer i det filosofiske hjørne, som Beautyboksen æder sig ad brede motorveje igennem det frodige, grønne landskab i den sydlige og mest befolkede del af Australien.

Publiceret 26-08-2000

Kvindelige bilister
Tro ikke, det er let at blive sat til spot og spe i avisens spalter. Kaptajn Elley lider svært under, at hun bakkede ind i en Ford Falcon i Geelong forleden. Dels fordi det er første gang, at Beautiboksen er involveret i et uheld efter at have gennemtrawlet 51 lande. Dels fordi det samtidig er første gang, der sidder en kvindelig kaptajn bag rattet.

Publiceret 27-08-2000

Hele verden kommer på besøg
De siger det igen og igen i patriotiske radio- og TV-reklamer hernede, og nu er JP Explorer også anduvet Sydney.

Publiceret 28-08-2000

Kaptajnen sat på plads
Betjenten bag informationsskranken rynkede skeptisk brynene, mens exploratricerne smilede sødt og endnu engang prøvede at forklare deres ærinde. Han kunne tydeligvis ikke få det til at hænge sammen, den ellers så venlige betjent her på politistationen i Kings Cross, et af de mest belastede kvarterer i Sydney.

Publiceret 29-08-2000

Kan de li' østers?
Nej, exploratrice Jette og unge fotograf Morten kan så afgjort ikke.

Publiceret 30-08-2000

Sokkemysteriet
JP Explorer har diskuteret mange vigtige emner på rejsen gennem Australien. Få dog med den lidenskab, som kunne iagttages en sen aftenstund på kaptajnens værelse i Sydney, hvor temaet var mysteriet over alle mysterier:

Publiceret 31-08-2000

Den svære debut
Tiden er inde. Vi kan ikke udskyde det længere. JP-Singers skal optræde offentligt for første gang. Oh, ve, oh gys.

Publiceret 01-09-2000

8107 glade kilometer
Farvel og tak til Australiens gæstfrie folk.

Publiceret 02-09-2000

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her