Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 12: På tur med en inuit

Nogle af de ældre inuit i Iqaluit lever en tilværelse som både fangere og som moderne industriarbejdere.

Opgave

En af dem er den 59-årige inuit Pauloosie Kilabuk. Han elsker at tage på tur i ødemarken væk fra storbyen Iqaluit med de moderne bekvemmeligheder. I ødemarken bor han i en hytte om vinteren og i telt om sommeren.

Læs reportagen "Det gode liv i kulden", i hvilken vi følger Pauloosie Kilabuk på tur.

a) Termometret viste minus 27 grader. Hvis man indregner chillfaktoren, nævnes det i artiklen, at det svarer til minus 33 grader. Undersøg dette ved hjælp af tabellen for afkølingsindeks. Hvor meget vil det blæse op i nattens løb?

b) Giv en kommenteret redegørelse for energiforbruget på Pauloosie Kilabuks tur.

c) Giv en kommenteret redegørelse for det jagtudbytte, han kan have i løbet af et år. Diskuter, om det udgør et erhverv.

Relaterede artikler


30-03-2004

Det gode liv i kulden

Selv om inuitterne lever et ekstremt koldt liv, er de bekymrede for den globale opvarmning. Varmere vejr er i fuld gang med at forandre deres mange tusinde år gamle kultur. JP Explorer har besøgt en inuit i hans jagthytte i ødemarken i det nordlige Canada.

Links

Kuldeindeks fra DMI (Dansk)
Temahjemmeside fra Danmarks Meteorologiske Institut om kuldeindeks med tabel over, hvor meget koldere det føles, når det blæser med forskellige vindhastigheder. Kuldeindeks kaldes også afkølingsindeks eller på engelsk Windchill factor.

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Arktis

Fag
Geografi

Klassetrin
Gymnasiet