Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 5: Iqaluit set fra rummet

I Nunavut i Canada ligger byen Iqaluit. Dette billede viser byens nærmeste omgivelser.

Opgave

Bebyggelsen er karakteriseret af flere meget lyse punkter, der repræsenterer større bygninger eller områder med tæt bebyggelse, og de kan findes i midten af billedet. Landskabet ligner et kludetæppe af forskellige plader med parallelle striber. De viser gletsjernes bevægelser under sidste istid for ca. 10.000 år siden. Selve bjergarterne er dog meget ældre. De tilhører det såkaldte canadiske skjold og er af prækambrisk alder.

Frobisher Bay er fyldt med forskellige typer af is. Nogle hvide, og derfor ikke ret gamle, sammenstuvninger af isflager kan bl.a. ses på billedet. De mørkere områder er såkaldt fast is, som er vokset gennem vinteren, og som her i december måned allerede er nogle meter tykke. Det gør det svært at komme igennem selv for en isbryder.

a) Beskriv områdets geografiske forhold.

b) Tegn en grov skitse, hvor du viser kystlinjen, Iqaluit og isen i Frobisher Bay.

c) I hvilken retning bevægede gletsjerne sig under istiden?

Links

Eduspace (Engelsk)
Portal målrettet europæiske elever med en mængde både aktuelle og historiske satellitfotos samt forslag til undervisningsforløb inden for så forskellige emner som klodens forandringer, Europa set fra rummet og GIS-software.


Radarbillede fra rummet af Iqaluit
Optaget af en radar ombord på ESA's ENVISAT fra 700 kilometers højde. Billedet viser de nærmeste omgivelser af byen Iqaluit og er optaget d. 21. december 2003. Her er valgt radarens maksimale opløsning på 75 meter.
Foto: ESA2004

Hvis du vil vide mere

Stednavne
Arktis

Fag
Geografi

Klassetrin
Gymnasiet