Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 10: Oprindelige folk i Arktis og klimaforandringen

Den traditionelle fangerkultur er i dag under forandring. 

Opgave

Det er et spørgsmål i klimadebatten, hvordan levevilkår og erhvervsforhold i Arktis vil ændres i takt med naturforholdene.

Læs temaartiklen "Klimaændringer i Arktis" og  find oplysninger om grønlændernes erhvervskultur via linket til Grønlands turisthjemmeside. Se også reportagen "Skæbnesvanger sæljagt". 

a) Beskriv de oprindelige folks erhvervskultur. Læg vægt på den måde, som deres erhvervskultur har tilpasset sig det arktiske klima.

b) Giv en vurdering af de mulige problemer, en temperaturstigning vil medføre.

Links

Grønlands turisthjemmeside (Dansk)
Officiel hjemmeside fra Grønlands Turist- og Erhvervsråd med information til turister. Det er nemt at finde korte beskrivelser af de grønlandske byer og regioner og af naturen, klimaet, kulturen og historien. Man kan bl.a. se, hvornår og hvor længe der er midnatssol i de forskellige egne.

Temaartikler

Klimaændringer i Arktis
Havisen omkring Nordpolen skrumper, ligesom indlandsisen på Grønland er begyndt at smelte. Arktis er det område på kloden, der vil blive kraftigst berørt af de klimaændringer, der allerede er i fuld gang.

Artikel
28-03-2004
Skæbnesvanger sæljagt
Antagelig på grund af det ændrede klima gik Simon Nattaq sidste år gennem havisen med sin snescooter. På mirakuløs vis overlevede han turen samt mere end to døgn alene trods 33 graders kulde i luften. Ulykken kostede ham dog begge ben.
Hvis du vil vide mere