Sitemap | Avanceret søgning |

Opgave 15: Snescooteren og miljøet

I gamle dage var hundeslæden det vigtigste transportmiddel i Arktis. Inuit-folket har gennem århundreder udviklet denne bæredygtige transportform til det ypperste.

Opgave

I vore dage har hundeslæden fået konkurrence af snescooteren. Det har naturligvis fået en række konsekvenser for fangerkulturens uafhængighed og for arbejdsopgaverne i hverdagen. Det har også konsekvenser for miljøet i Arktis.

Læs artiklerne "Skæbnesvanger sæljagt" og "Energiforbruget vokser og vokser".

a) Redegør for, hvordan inuitterne traditionelt har fremskaffet energi til hundeslæden som transportmiddel.

b) Sammenlign energiforbruget ved hundeslæden og snescooteren og kommenter, hvad overgangen til snescooter som transportmiddel betyder for energiforbruget i Arktis.

c) Diskuter fordelene og ulemperne ved at bruge en snescooter i stedet for en hundeslæde.

Relaterede artikler


28-03-2004

Skæbnesvanger sæljagt

Antagelig på grund af det ændrede klima gik Simon Nattaq sidste år gennem havisen med sin snescooter. På mirakuløs vis overlevede han turen samt mere end to døgn alene trods 33 graders kulde i luften. Ulykken kostede ham dog begge ben.

Temaartikler

Energiforbruget vokser og vokser
Selv om politikere, eksperter og forskere samstemmende siger, at vi skal nedsætte vores udledning af drivhusgasser - og dermed også vores energiforbrug - fortsætter energiforbruget blot med at vokse dag for dag, år for år.

Hvis du vil vide mere