Sitemap | Avanceret søgning |

Film fra 5. Thuleekspedition

Filmfotografer fulgte dele af 5. Thuleekspedition. Første del af ekspeditionen blev skildret i Eduard Schnedler-Sørensens "Den store Grønlandsfilm", mens den sidste og meget farefulde del af slæderejsen blev foreviget af den unge fotograf Leo Hansen, som rejste ud for at møde Knud Rasmussen midt i den arktiske ødemark.

Leo Hansen producerede under nærmest umulige forhold både levende billeder og faste fotografier. Filmene - som var uden lyd - blev vist i biograferne efter ekspeditionen. De er stadig bevaret, og arvingerne efter Eduard Schnedler-Sørensen og Leo Hansen har givet Arctic Explorer lov til at anvende filmene i forbindelse med projektet. Filmbrudstykkerne nedenfor er redigeret til internettet af fotojournalist Esben Nielsen.

Den første etape

Knud Rasmussen og resten af 5. Thuleekspedition drager af sted med skib fra København. Undervejs tager de proviant ind på nogle af de mindre øer, de passerer, og snart møder de de første isbjerge.
Se video

Mødet med Sydgrønland

Ekspeditionens deltagere kommer tæt på det daglige liv, som det leves i Sydgrønland, og får bl.a. forevist nogle af de daglige rutiner med dyrene og også, hvordan en kajak skal håndteres.
Se video

Sommer i Qaqortoq

Ekspeditionen nyder en del af den grønlandske sommer i Qaqortoq/Julianehåb på vestkysten. De følger jagten og fiskeriet, som er en vigtig beskæftigelse - der skal nemlig også samles forråd til den lange vinter.
Se video

Livet på vestkysten

Både i Qaqortoq/Julianehåb og på turen videre mod nord følges det lokale liv med fiskeri, fåreavl og et besøg i en grønlandsk skov.
Se video

Kongeligt besøg i Nuuk

Ekspeditionen møder den daværende danske konge, Christian X, i Nuuk. Den følger regentparrets møde med det grønlandske folk og de aktiviteter, som afholdes for de kongeliges skyld - f.eks. Verdensmesterskabet i kajak.
Se video

Turen nordpå fra Ilulissat

Ilulissat/Jakobshavn er Knud Rasmussens fødeby. På vej nordover passerer ekspeditionen igennem noget af den smukkeste natur i Grønland med et rigt fugleliv, høje klipper og isbjerge.
Se video

På jagt

I Mellevillebugten jager ekspeditionens deltagere både hvalros og isbjørn. Isbjørnen jages fra kajakker med harpun, og der er mad til lang tid, når byttet er i hus.
Se video

Ekspeditionsliv i Alaska

Fotografen Leo Hansen møder ekspeditionen på Kent Peninsula i Alaska for at filme den sidste halvdel af rejsen til Sibirien. Han kan kun filme i kort tid ad gangen pga. kulden, der er så stærk, at kameraet fryser.
Se video

Moskusokse-eskimoerne

På rejsen igennem det snedækkede Alaska møder ekspeditionen det folk, de kalder "moskusokse-eskimoerne", hvis traditioner og kultur på flere punkter er anderledes end dem, de allerede kender fra Grønland.
Se video

Det nordligste Canada

Ekspeditionen drager fra det nordligste Canada til Alaska i hundeslæde. Undervejs besøger de indbyggerne i de små bebyggelser, som de møder på vejen.
Se video

Ekspeditionens afslutning

Den sidste del af vinteren tilbringer deltagerne i det vestlige Alaska. Da foråret endelig kommer, flytter de lokale ned til kysten for at jage hval og sæl - og fejrer den vellykkede jagt med fest og lege.
Se video
Video

Sælfangst og strubesang

Se indtryk fra Arctic Explorers ophold i Igloolik, hvor inuitterne stadig mestrer mange af de gamle traditioner.
Se videoen

Når isen bryder op

Det varmere klima gør livet surt for Grønlands nordligste fangere. Men det giver også nye muligheder.
Læs artikel

Kloden og klimaet

Debatten om klimaændringerne fylder mere og mere. Følg klimadebatten og se reportager fra andre steder, hvor klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen.
Se mere på Klimaet

Klimaet i Arktis

Arktis er et af brændpunkterne i de klimatiske ændringer. Overalt i Arktis sker smeltningen af is og optøningen af permafrost hurtigere end tidligere.
Læs artikler

Den længste rejse

Knud Rasmussens 5. Thuleekspedition fra Grønland til Stillehavet er stadig verdens længste slæderejse nogensinde. Se Knud Rasmussens slæderute og planen for JP Explorers ekspedition i hans spor.
Se ruten