Sitemap | Avanceret søgning |

Deltagerne på 5. Thuleekspedition

Mød nogle af de mænd og kvinder, der deltog på verdens længste slæderejse fra Grønland til Sibirien.

Temaartikler

Knud Rasmussen - en dygtig kulturtolk
Knud Rasmussen levede og arbejdede i en tid, da verdens kulturer blev inddelt i god og dårlig kultur, civiliserede eller primitive. Den grønlandske kultur kom som regel ind på sidstepladsen. Det var den holdning, Knud Rasmussen kæmpede imod.

Arnarulunnguaq - fra fattig barndom til Washington på høje hæle
"Så udholdende og modig som nogen mand" - sådan beskrev Knud Rasmussen sin rejsefælle Arnarulunnguaq. Trods livstruende sygdom og store personlige tab var Arnarulunnguaq med på hele den 5. Thuleekspedition og blev dermed den første kvinde, som gennemførte den lange slæderejse fra Grønland til Stillehavet.

Qâvigarssuaq Miteq - en vigtig, men glemt hovedperson
En ung mand i først i 20'erne spillede en helt central rolle i gennemførelsen af 5. Thuleekspedition. Alligevel ved vi ikke meget om Qâvigarssuaq Miteq fra Qaanaaq i dag. Ligesom de andre grønlandske deltagere, er han stort set gledet ud af den officielle fortælling om ekspeditionens bedrifter.

Leo Hansen - fotografen der stepdansede i Arktis
At vi i dag kan opleve den 5. Thuleekspedition i levende billeder, er takket være den fotograf, som trods meget vanskelige omstændigheder producerede stumfilm undervejs på ekspeditionen. Leo Hansen var oprindelig uddannet boksetræner, og der skulle også både fysisk og mental styrke til at følge i Knud Rasmussens fodspor med fotoudstyr på flere hundrede kilo.