Sitemap | Avanceret søgning |

Qâvigarssuaq Miteq - en vigtig, men glemt hovedperson

En ung mand i først i 20'erne spillede en helt central rolle i gennemførelsen af 5. Thuleekspedition. Alligevel ved vi ikke meget om Qâvigarssuaq Miteq fra Qaanaaq i dag. Ligesom de andre grønlandske deltagere, er han stort set gledet ud af den officielle fortælling om ekspeditionens bedrifter.

Af Marja Ulfsdotter
Publiceret 18-07-2008

Knud Rasmussen havde kendt Qâvigarssuaq Miteq, siden han var helt lille. Ved deres første møde i 1904 sad Qâvigarssuaq Miteq trygt og varmt pakket ind i sin mors bærepose, en grønlandsk amaut. Knap 20 år senere blev han en af de unge mænd, som Knud Rasmussen knyttede til sit ekspeditionshold før afrejsen fra Qaanaaq.

Man mener, at Qâvigarssuaq Miteq blev født i 1899. Som lille var han kendt som en livlig og uartig dreng, der ifølge Knud Rasmussens beskrivelse tyranniserede sine omgivelser med sine skrål. Qâvigarssuaq Miteq havde flere søskende, som hans mor, Appaliapik, fik med shamanen Masaatsiaq.

Appaliapik havde foretaget en lang rejse for at komme til Grønland. I 1860'erne var hun med i en gruppe, som vandrede fra Canada til Qaanaaq på flugt fra blodige stridigheder mellem to familier. Vandringen op til Grønland tog fem år. Måske var det derfor ikke fremmed for Appaliapik at give slip på sin søn, da Knud Rasmussen i 1921 spurgte om lov til at tage Qâvigarssuaq Miteq med på sin lange slæderejse. Canada var kendt land for hende, og hun vidste, at en rejse i det arktiske kan tage lang tid.

Knud Rasmussen beskriver Qâvigarssuaq Miteq som en tålmodig ung mand med et lyst sind. Men det er ikke nemt at komme tæt på personen bag denne helt centrale ekspeditionsdeltager. Det er næsten, som om hans tilstedeværelse under ekspeditionen er så selvfølgelig, at Knud Rasmussen glemmer også at give Qâvigarssuaq Miteq plads i sin fortælling.

Knud Rasmussen skriver: "Han var frygtløs, dristig og udholdende som Jæger, en god Hundekusk, der aldrig sparede sig selv og ikke var bange for at tage de største Læs" - men ikke så meget mere. Det var uden tvivl Qâvigarssuaq Miteq, der sammen med Arnarulunngaq fik ekspeditionen til at fungere gennem deres indsats - men deres stemmer høres kun sjældent i materialet fra ekspeditionen.

Tager man et kig i Knud Rasmussens dagbøger, fremtoner imidlertid et tæt og kammeratligt forhold mellem Qâvigarssuaq Miteq og ekspeditionslederen, som omtaler Qâvigarssuaq Miteq med kælenavnet "Kavi". Kavi bliver nu og da sent ud på opgaver alene, og når han ikke kommer tilbage som aftalt, bliver Knud Rasmussen meget bekymret. Denne bekymring skyldes bestemt ikke kun, at Knud Rasmussen i Kavis fravær får problemer med selv at overkomme alle de daglige opgaver; det er tydeligt, at Rasmussen satte stor pris på venskabet og på Kavis spøgefulde temperament.

Da ekspeditionen var afsluttet, rejste Qâvigarssuaq Miteq tilbage til Qaanaaq-området. Der mødte han Bebiane og blev gift. Da Thule Basen blev anlagt i 1950'erne, og fangerfamilierne i området skulle flyttes på grund af de militære aktiviteter, var Qâvigarssuaq Miteq og hans kone blandt dem. De bosatte sig på Herbert Ø.

Nogle af de amerikanske militærfolk, som arbejdede på Thule Basen, husker i dag Qâvigarssuaq Miteq som en meget stærk og stolt mand, der var dygtig til at skære figurer i ben. Han fortalte indimellem små beretninger fra den lange slæderejse, men det lader til, at han ikke var en mand, som ville prale af sine bedrifter. Billeder af Qâvigarssuaq Miteq og Bebianes hjem viser, at de boede i et meget beskedent hus. Folk, som har mødt dem, fortæller, at deres dør altid var åben og en invitation til kaffe klar, når de fik besøg.

En bog om Qavigarssuaq Miteq blev faktisk udgivet i 2000 på det grønlandske forlag Atuakkiorfik. I den giver forfatteren Hans L. Larsen et vigtigt bidrag til historien om Qavigarssuaq Miteq og de andre inughuit, som deltog på den. 5 Thuleekspedition. Bogen er desværre ikke blevet oversat, så vi, der ikke kan læse grønlandsk, må forsøge at læse mellem linjerne for at danne os et billede af Knud Rasmussens ven og rejsefælle.  

Kilder:

Knud Rasmussen (1926, 1932b)

Inuutersuaq Ulloriaq

Deltagerne på 5. Thuleekspedition
Mød nogle af de mænd og kvinder, der deltog på verdens længste slæderejse fra Grønland til Sibirien.
Gå til tema

Qâvigarssuaq Miteq
Foto: Therkel Mathiassen

Hvis du vil vide mere