Sitemap | Avanceret søgning |

Arctic Explorer passerer datolinjen

Man kan næsten spytte fra Alaska til Rusland. Men man bliver en dag ældre af at flyve derover.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 11-10-2008

Anadyr


21 timer ældre

Der er ingen sort streg på skyerne, der markerer datolinjen, da Arctic Explorer krydser den i propelfly på vej til Rusland.
Foto: Casper Dalhoff

Spændingen vokser i vores lille 10-personers fly fra Bering Air i Nome, der skal bringe ekspeditionen fra det nordamerikanske kontinent over Beringstrædet til den russiske provins Tjukotka øst for Sibirien.

Havde vi foretaget turen under Den Kolde Krig, ville vores propelmaskine formentlig allerede være plaffet ned. Så en smule ængstelige spejder vi ud over skyerne efter MIG-jagere eller andre fjendtligtsindede flyvende objekter.

Flyveturen varer kun to timer, men vi lander 23 timer senere. Ifølge tidsplanen ankommer vi først dagen efter på næsten samme tid, som vi tog af sted. For midtvejs mellem Alaska og Rusland passerer vi den imaginære datolinje, der kører slalom mellem øerne langs den 180. længdegrad.

Det burde betyde, at der på de to timer blev serveret både frokost, aftensmad for den første dag og morgenmad den næste. Men der kommer ingen stewardesse forbi med champagne for at fejre begivenheden. Der er slet ingen stewardesse.

Som lovet giver vores pilot Ryan dog tegn med tommelfingeren, da det store øjeblik endelig indtræder. Og pludselig - sker der ingenting.

Skyerne åbner sig ikke, og der er ikke tegnet en tyk sort streg hen over dem. Vi mærker ingen forandring, og vi mærker heller ikke, at vi pludseligt bliver en dag ældre. Men vi overvejer, om der ville være penge i at sælge flyveture den modsatte vej som effektive foryngelseskure til kvinder.

Knud Rasmussens 5. Thuleekspedition nåede ikke meget længere, da den i 1924 sluttede i Tjukotka. Ved ankomsten i den lille skonnert Teddy Bear til East Cape blev den danske eventyrer modtaget af grænsevagten Allayeff. Da Knud Rasmussen ikke havde noget russisk visum, blev han først taget med til politistationen og siden til guvernøren.

Selv om han overalt blev venligt modtaget og bespist, kunne reglerne ikke bøjes, og dagen efter måtte polarforskeren opgive sin plan om at tilbringe en måned med russiske eskimoer. Han blev ført tilbage til sit skib og måtte sejle tilbage til Alaska.

Heller ikke i dag bøjes reglerne. Fly fra Alaska til det østligste Rusland hører fortsat til sjældenhederne, og vi er de eneste gæster i tolden i Anadyr. Efter tre-fire forsøg på at udfylde ankomstpapirerne korrekt lykkes det, og pasbetjenten med det affarvede hår slipper os igennem.

Sidste afsnit af vores eventyr kan begynde med endnu en planlagt udskiftning på holdet. Religionshistorikeren Marja Ulfsdotter er rejst hjem fra Alaska. Hun afløses af den russisktalende antropolog fra Moesgaard Museum, Rane Willerslev.