Sitemap | Avanceret søgning |

Guld Explorer

Når kassen er tom, må man gøre noget desperat. Derfor har medlemmerne af Arctic Explorer besluttet at prøve lykken som guldgravere.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 09-10-2008

Nome


Guld-holdet
Udstyret er lejet, arbejdsopgaverne fordel, men guldfundet er desværre kun gyldent og ikke guld.
Foto: Casper Dalhoff

Efter seks en halv uge på farten er Arctic Explorers pengekasse ved at være tom.

Lejede charterfly koster kassen. Det samme gør flybilletter på rutefly ud i ødemarken. For slet ikke at tale om motorbåde og firehjulede ATV-motorcykler, vi har betalt tusindvis af kroner for at leje.

Hotelværelser er også vanvittigt dyre i Arktis. Det samme gælder indkøb af nye dunsoveposer og overlevelsesjakker af mærket Canadian Goose til den sibiriske kulde, som vi snart skal ud i.

De få gange, hvor vi faktisk har fået et stykke frugt eller en lille smule grøn salat, har det også resulteret i et voldsomt dræn i pengekassen. Så nu er det slut med enhver form for luksus, lyder beskeden fra chefredaktør Thomsen hjemme i trygge og varme Danmark.

Måske foranlediget af vores bestræbelser på at adoptere en hvalros eller en babysæl til ham.

Det giver os ikke noget valg: Vi må prøve lykken som guldgravere.

Især efter at have hørt på, hvordan den ene lykkeridder efter den anden her i Nome, Alaska, har gjort det ene guldfund mere fantastisk end det andet:

Når vi går rundt i byen, stikker folk en hånd i lommen og trækker guldklumper for flere tusind dollars op. En fortæller, at hans søn netop er rejst hjem med guld for 150.000 kr. En anden supplerer, at han på seks timer i sommer fandt guld for 25.000 kr.

Det koster under 2.000 kr. at købe det nødvendige guldgraverudstyr: En skovl, en si, en skyllebakke, en vaskebræt-lignende anordning samt en vandpumpe.

Man skal også bruge et lille tæppe som si til at opfange de guldstykker, som vi håber at få i kassen.

Men det skal hverken være et Egetæppe eller et finere persisk tæppe. Som guldgraver kan man kun bruge den billigste dørmåtte i grøn plastic ude fra Bilka. Den vil opfange de større guldstykker, når man pøser sand og vand ned over den.

Som en start får vi lov at leje udstyr af én af de lokale guldgravere.

Efter nogle timer lykkes det: Vi spærrer øjnene op og jubler. Mellem småstenene ligger en lille smuk og gylden klump. Vi råber på vores læremester - én af de lokale guldgraver-rotter. Han må desværre meddele, at vi er blevet ramt af enhver guldgravers mareridt: Stenen er af narreguld - og er intet værd.

Så nu står den alligevel på ophold i gamle, fugtige og halvdårlige telte, billig lokal mad og ingen slik, når vi om nogle få dage skal rejse videre gennem nogle af de mest øde og barske områder i det østlige Rusland.

Øv.

Så Arctic Explorer søger nu igen sponsorer med den rette økonomiske udstråling. Send venligst flere penge. Vi skylder også for leje af guldgraverudstyret.

Læs evt. mere om guldgravning på: www.goldgold.com