Sitemap | Avanceret søgning |

Hvor er toilettet?

Arctic Explorer er nået derud, hvor der ikke findes toiletter. Gæster overnatter i byrådssalen.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 06-10-2008

Kivalina, Alaska

»Vi har intet hotel. Men I kan få lov at overnatte i byrådssalen.«

Arctic Explorer er for alvor kommet ud på kanten af verden, ud i ødemarken, hvor udefrakommende sjældent sætter deres ben.

Men den gode historie går forud for alt, så vi betænker os ikke et sekund på at sige ja til de "interessante" overnatningsmuligheder på rådhuset i Kivalina.

Nu er ordet rådhus måske lidt flot sagt. Her er tale om et hus, der formentlig er bygget af drivtømmer ligesom de fleste andre huse i byen.

I forgangen står gamle papkasser og andet affald stablet op, ligesom et par flade coladåser ligger på gulvet sammen med gamle kaffebøtter. Selve byrådssalen består af et bord med ni stole, et par fyldte reoler, et skrivebord samt en mikrobølgeovn og en kaffemaskine.

Vores seng, sofaen, er af ældre dato. Den har - at dømme efter mængden af spændende ting under puderne - aldrig set en støvsuger. Madrassen, der udgør vores anden seng på dette vores helt eget "Hotel Kivalina", skal vi gennemrode adskillige af landsbyens udhuse og pulterkamre for at finde.

Gulvet består af træplader, der nødtørftigt er sømmet på. En kost ville have gjort underværker. Til gengæld slipper man for at tage skoene af.

Ved ankomsten får vi højtideligt udleveret en nøgle til rådhuset. Prisen for overnatningen er 400 kr. pr. mand. Det inkluderer dog ikke morgenmad. Den findes nemlig slet ikke. Her i byen er hverken restauranter, cafeer eller barer.

I løbet af dagen er vores "hotelværelse" til gengæld et godt sted at møde mennesker. Folk myldrer forbi på vej ind til kontoret ved siden af, hvor byens administrator sidder.

Da vi til aften får overladt hele herligheden til os selv, spørger vi diskret om, hvor toilettet er. Men sådan et findes ikke, da byen ikke har rindende vand. Lederen af borgmesterkontoret sørger dog for, at der bliver fremskaffet en spand med en pose i. Den bliver placeret midt i byrådssalen!

Hvor beboerne i landsbyen selv besørger deres nødtørft, finder vi aldrig ud af. Men lugten fra lossepladsen lidt uden for byen er sammen med lugten fra de døde hvalrosser, sæler, rensdyr og småhvaler så gennemtrængende, at man næppe ville opdage det, hvis en eller anden skulle få behov for at forrette deres nødtørft mellem husene.

Sidst på aftenen kravler vi ned i de medbragte - og nyindkøbte - soveposer. Her kan vi ligge og lytte til byens ungdom, der på store firehjulstrukne motorcykler kører racerløb mellem de få huse.

Da vi efter godt et døgn tjekker ud, må vi konstatere, at vi har sovet bedre, spist sundere og mødt mere venlige mennesker end i meget lang tid.

Fem stjerner til "Hotel Kivalina".


Overnatning

Ekspeditionsdeltagerne har indtaget rådhuset i Kivalina. Der er ikke så langt fra sengen til den centralt placerede spand med toiletbræt.
Foto: Casper Dalhoff