Sitemap | Avanceret søgning |

Trækket til Alaska

Arctic Explorer krydser grænsen til Alaska og dumper ned midt i den amerikanske valgkamp. I modsat retning af en af verdens mest spektakulære dyretransporter.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 28-09-2008

Inuvik


Rensdyr i sneen

Tre nulevende efterkommere af Mikkel Pulks fødevarehjælp til befolkningen i Inuvik.
Foto: Casper Dalhoff

Mikkel Pulk er en lav og tætbygget mand, og når han skyder sin brystkasse i Charles Bronson-format frem, ser det ud, som om hans korte arme ikke kan nå sammen foran.

Men brystet skydes ofte frem. For Mikkel Pulk nedstammer i lige slægtslinje fra den Mikkel Pulk, der gjorde familien berømt her i arktisk Canada. Derfor hedder hans søn også Mikkel Pulk.

Det var farfar Mikkel Pulk, der i 1935 ankom til Mackenzie River med en stor flok tamrener efter en af de længste dyretransporter i verdenshistorien.

Mikkel Pulk senior var norsk same. Han blev hyret af den canadiske regering til at bringe rensdyr fra Alaska til det nordlige Canada, hvor lokalbefolkningen sultede, fordi de vilde rensdyr havde søgt andre græsgange længere østpå.

Fødevarehjælpen var længe undervejs. Da den store rejse begyndte i Kotzebue i det vestligste Alaska i december 1929, var der 3.442 tamrener i flokken. Da Mikkel Pulk nåede frem fem et halvt år og 3.600 km senere, var det reduceret til 2.370.

Mikkel Pulk junior fortæller historien under en velgørenhedsmiddag i krigsveteranernes klub i Inuvik. Da Arctic Explorer rejser den modsatte vej og få timer senere flyver hen over det uendelige bjerglandskab i USA's største og mindst befolkede stat, virker transporten endnu mere imponerende.

Alaska var først guldgravernes og senere oliebissernes drømmestat. Med udnævnelsen af Sarah Palin som John McCains vicepræsidentkandidat har staten også pludseligt fået en nøglerolle i det amerikanske præsidentvalg.

Palin er til daglig guvernør for Alaska. Tidligere var hun borgmester i byen Wasilla, og den tager Arctic Explorer derfor gerne en omvej for at besøge.

Der er tidligere sat danske fingeraftryk i spillet om Alaska. Den første europæer, der så området, var Vitus Bering fra Horsens, der i 1728 var udsendt af den russiske zar.

Det enorme landområde var russisk, indtil USA i 1867 gjorde en af verdenshistoriens bedste handler og betalte sølle 7,2 mio. dollars for et område, der siden bogstaveligt talt har vist sig at være en guldgrube.

30 år senere satte guldfeberen ind, og tusindvis af eventyrere rejste nordpå for at prøve lykken. Senere under Den kolde krig var amerikanerne lykkelige for at eje denne sidste udpost på grænsen mod Rusland.

Mikkel Pulk har også lavet gode forretninger med de før omtalte rensdyr, hvoraf en del stadig er i familiens eje.

»Jeg laver gode forretninger med Julemanden. Jeg har lejet en del rensdyr ud til ham,« fortæller Mikkel Pulk uden så meget som at blinke.