Sitemap | Avanceret søgning |

Landevejens skøre riddere

Ødemarken tiltrækker alle typer af eventyrere.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 27-09-2008

Inuvik

»Man kan ikke lave en omelet uden at smadre æg,« lyder så nogenlunde et gammelt fransk ordsprog, men det er næppe det, Philippe Rabagnac har i tankerne, da han står der med tommelfingeren i vejret på Dempster Highway i den canadiske ødemark.

Med sig har den 50-årige franskmand 80 kilo grej i en rygsæk model XXL og tre store tasker. Tilsammen ligner bagagen en garanti for, at hans chancer for at blive taget op er mindre end en isbjørns chancer for at få udleveret nøglerne til fiskehandlerens bil.

»Det er da altid noget, at du kan sætte dig på taskerne i ventetiden,« siger JP Arctic Explorers medfølende fotograf og sætter sig demonstrativt på en af taskerne. Uden at tage notits af skraldet.

»Nej, det gør jeg aldrig, for jeg har æg i den, du sidder på. Eller havde,« svarer franskmanden og kæmper en indvendig krig for at fastholde en venlig attitude.

For han har været ude for værre ting end en ubagt æggekage i sit undertøj. I de seneste 22 dage har han som leder af en lille gruppe franskmænd padlet ned gennem det enorme Mackenzie-floddelta i små kanoer. Ikke en tur for tøsedrenge.

»Jeg havde netop givet gruppen en instruktion i, hvordan de skulle stå helt stille og tale afdæmpet, hvis vi blev angrebet af en grizzly-bjørn. Da en bjørn så forvildede sig ind i lejren få timer senere på jagt efter et rensdyr, løb alle skrigende i alle retninger,« fortæller han med en tilføjelse om, at han til sidst fik overtalt bjørnen til at forsvinde.

Nu er Philippe Rabagnac på vej hjem til Paris. Den lange vej. Heldigvis har han mad nok til to uger i en af taskerne, overlevelsesgrej i en anden og et telt i en tredje. Så han har råd til at bruge endnu et par uger på at blaffe hele vejen ned ad Dempster Highway.

Mange søger eventyret eller måske sig selv under de ekstreme livsbetingelser heroppe under Nordpolen. På rejsen har Arctic Explorer mødt adskillige, fra en dansk kanosejler på toppen af Grønland til en hotelejer af indisk afstamning fra Tanzania i Resolute i Canada.

Også vores forbillede, Knud Rasmussen, oplevede sælsomme møder. Det mest overraskende, da han sammen med sin ledsager Edderfuglen var kommet til en boplads og havde råbt ned i dybet af en snehytte, hvorefter en sort pige kom ud.

»Her kom vi kørende helt ovre fra Grønland for at søge efter mennesker fra jordens yderste bopladser, så stilles vi ansigt til ansigt med en pige, der bærer sydens sol i sin hud og kommer springende lige ud i sneen,« skrev han.

Gåden blev løst, da en af inuitkvinderne stolt fortalte, at hun havde fået pigen med en tilrejsende mand fra et land, hvor der aldrig er vinter. En mærkelig mand, der aldrig gik på jagt, men havde viet sit liv til at lave lækker mad til andre. En kok på et amerikansk hvalfangerskib.


Philippe Rabagnac
Franske Philippe Rabagnac har tid og proviant nok til at bruge et par uger på at blaffe ned ad Dempster Highway.
Foto: Casper Dalhoff