Sitemap | Avanceret søgning |

Midtvejs

Efter fire uger i ødemarken er Arctic Explorer nu nået halvvejs på turen rundt om polarcirklen.

Af Jørgen Ullerup og Lars From

Publiceret 24-09-2008

Yellowknife


Arctic Explorer-holdet
Samtlige medlemmer af Arctic Explorer-holdet med deres traditionelle solbriller i Yellowknife, inden Klaus Dohm rejser hjem.
Foto: Casper Dalhoff

»Tryk på bremsen. Hold en fridag. I er jo ikke helt unge mere.«

Af uransagelige veje har chefredaktøren fundet frem til telefonnummeret på det ydmyge cafeteria i vores endnu mere ydmyge Co-Op pensionat i Gjoa Haven.

Uden for vinduet raser en snestorm. Selv de lokale inuitter er søgt indendørs, og ingen børn har fundet på at bygge en snemand.

En fridag? Hvor skulle man gå hen? Her er ingenting bortset fra to butikker, en sportshal og cafeteriet, hvor vi har siddet så længe, at vi ikke mere ænser stanken af gammel fritureolie. Heldigvis, for med snevejret risikerer vi at sidde fast i Gjoa Haven i dagevis.

Miraklet indtræder to timer senere. Stormen løjer af og giver plads til en funklende polarsol, der lægger den nu hvide tundra i bløde farver.

Vi er reddet. Flyet til Yellowknife letter til tiden, og om aftenen lander vi syd for trægrænsen i noget, der ligner civilisation.

Det er forståeligt, at fedme også er et problem her. Menukortet lokker med avancerede retter, som cafeterierne i ødemarken aldrig har hørt om. Moskusoksetærte og bøf i pasta. Hvid chokolademousse. Endnu bedre. For første gang i evigheder, føles det, bruser en kold øl i glasset foran os.

Holdet er kommet til sin anden planlagte udskiftning. Klaus Dohm, der med sine to meter og syv ikke kun er blevet den foretrukne fotomodel for inuitkvinder, men også en skræk for alle lokale basketballhold i arktisk Canada, skal hjem til nye tabloide eventyr i Århus.

Han afløses af globetrotter Lars From, hvis energi formentlig i de kommende uger vil forværre problemerne med klimaforandring. På den videre rejse vil desuden fortsat være vores svenske kok, inuiteksperten Marja Ulfsdotter, Mikkel Stelvig, der ikke er mere zoolog, end at han gerne spiser rå sæl, strubesanger og fotograf Casper Dalhoff samt polarkorrespondent Jørgen Ullerup, der normalt færdes mere hjemmevant under Afrikas bagende sol.

Her i Arktis er vinteren imidlertid på vej. Og da afrikansk safariudstyr ikke giver ret meget varme, stiger interessen for supervarme Canadian Goose-jakker, der kan klare mindst 50 graders frost, dag for dag. Alle butikker bliver støvsuget for gode tilbud. Hidtil uden held.

Turen fortsætter nu mod Inuvik, det sidste stop i Canada, før vi følger permafrosten ind i Alaska.