Sitemap | Avanceret søgning |

Jagten på Franklin

Canada gør et nyt forsøg på at løse gåden om Franklin-ekspeditionen.

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 20-09-2008

Gjoa Haven


Louie Kamookak

Foto: Casper Dalhoff

Louie Kamookak frygter, at der hviler en forbandelse over ham.

Da han i 2005 fandt frem til stedet, hvor den britiske søhelt Sir John Franklin ifølge hans teori ligger begravet under flade sten, blev han syg og var tæt på at miste livet under en efterfølgende hjerteoperation.

»Min bedstemor fortalte mig historier om Franklin, så helt fra barnsben har det været lidt af en besættelse for mig at løse mysteriet. Men jeg kom måske for tæt på,« siger den 49-årige kommunalansatte i Gjoa Haven i Canada.

Franklin er lige nu et navn, der optager canadierne langt mere end Rasmussen og Amundsen.

For 163 år siden rejste exploratøren ud på sin sidste ekspedition på jagt efter Nordvestpassagen og vejen mellem Atlanterhavet og Stillehavet. Hverken hans skibe, HMS Terror og HMS Erebus, eller hans besætning på 129 mand vendte nogensinde tilbage.

Efter talrige forgæves forsøg iværksatte den canadiske regering i august i år endnu en eftersøgning for at finde skibene. I de kommende tre år vil en isbryder udstyret med specialudstyr søge efter skibsvragene på dybt vand.

Louie Kamookak har allerede været om bord for at bidrage med sine teorier, der bygger på inuitternes overleverede historier.

Ikke langt fra Gjoa Haven fandt man for fire år siden fire skeletter fra besætningsmedlemmer, og i Adelaide Peninsula har man tidligere fundet 29 skeletter i Starvation Cove.

Inuitter fortalte i midten af 1800-tallet, at de havde set 40 dødsvandrere. Tynde og syge hvide mænd på vej hen over isen trækkende med slæder og både fyldt med møbler og porcelæn. Der gik også historier om kannibalisme blandt de fremmede.

Knud Rasmussen mødte 70 år senere flere gamle mænd, der havde hørt historier om tragedien. Ifølge inuitten Qaqortingneq blev skibene fundet af sæleskimoerne, der efter at have fundet mange døde søfolk i køjerne besluttede at tømme skibene for værdier.

Men da de aldrig havde mødt hvide, vidste de ikke, hvad geværer var, og lavede dem om til harpuner. Til sidst slog de hul i skibets bund for at få lys til at se. Og skibet sank.

Louie Kamookak tror på, at tiden nu er kommet til at finde skibene. Og han er overbevist om, at han er tæt på selv at finde Franklins grav.

»Mit mål er at give Sir John Franklin en begravelse i England. Måske vil jeg en dag kunne kalde mig for Sir Louie,« griner han.