Sitemap | Avanceret søgning |

Cool solbriller

I Arktis bærer rigtige exploratører benhårde solbriller.

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 19-09-2008

Gjoa Haven, Canada


Rensdyrbriller
Leo med at par af sine egne - ret dyre - solbriller.
Foto: Casper Dalhoff

Inuitterne var også i gamle dage kloge folk. De opfandt for eksempel solbrillerne, som de skar ud af gevirer fra rensdyr for at undgå at blive sneblinde. Lang tid før Police, Ray Ban og andre smarte mærker kom med på moden.

Brillerne har ikke mørkt glas, men blot en smal sprække ud for øjet, hvor kun lidt sollys slipper igennem.

Sådan nogle rensdyrbriller skal deltagerne i JP Arctic Explorer selvfølgelig også have. Ganske vist er der pt. ingen sne i Nunavut-land, og solen gemmer sig det meste af tiden bag skyerne. Men enhver, der har set Zacharias Kunuks film "Atanarjuat, The Fast Runner" ved, hvor seje de ser ud.

Leo Uttaq i Gjoa Haven er leveringsdygtig. Som mange andre stenslibere i det nordlige Canada er han oplært af sin mor og far. Men han arbejder kun på deltid, for om aftenen passer han byens gymnastiksal. Han laver figurer i sten, og om vinteren henter han fedtsten, som inuitterne bruger til lamper og potter.

Leo er også frisk på at slibe et par briller. Især da han øjner chancen for at sælge mere end et par, for alle ekspeditionens medlemmer skal selvfølgelig udstyres korrekt.

Først skal der handles. Et par koster 240 kr. Fem par skal koste 1.200 kr., mener han. Ikke nogen dårlig timeløn i et område, hvor inuitterne ganske vist har udsigt til at score milliarder på minedrift og olie, men hvor en ufaglærts timeløn stadig ligger på omkring 45 kr. Efter en rask forhandling og megen tællen på fingrene går Leo dog med til at sælge fem briller for fires pris.

Derefter skal der fortælles røverhistorier. Leo prøver at bilde os ind, at inuitterne stadig bruger brillerne.

»Ikke om vinteren, men om foråret, når solen kommer frem,« lyder hans historie, som mest minder om en fra de varme lande. Han er vist helt blind for, at inuitterne for længst er skiftet fra gevir til plastik.

Ifølge Leo skal vi være glade for vores handel. For når det årlige turistskib lægger til, stiger priserne betragteligt.

»Så koster et par solbriller 1.200 kr., for skibet har rige folk med,« fortæller Leo Uttak med et lumsk grin.

Så er vi ved at nærme os prisen på modebriller. Som de store modehuse er også Leos forretningstalentet tilsyneladende uden ende. Først prøver han at snige en stenfigur ind i handlen. Selv samtalen skal have en pris, mener han.

»Får jeg også penge for at fortælle dig dette,« prøver han.

Til sidst prøver han at score en bærbar computer for brillerne, men stiller sig tilfreds med udsigten til at blive en berømt kunsthåndværker i danske medier. Så til danske fans af cool solbriller kan det oplyses, at Leo holder til i et gråt hus ude ved stranden i Gjoa Haven.