Sitemap | Avanceret søgning |

At være eller ikke være en Amundsen

Gjoa Haven er opkaldt efter Roald Amundsens skib, Gjøa. Men udforskede den norske opdagelsesrejsende andet end polarhavet?

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 18-09-2008

Gjoa Haven


Bob Konana

Foto: Casper Dalhoff

Bob Konana har levet et godt og simpelt liv. Han har produceret fantastiske redskaber til jagt på sæler, hvalrosser og rensdyr, og han er stadig som 70-årig aktiv i sit lille værksted i et skur i Gjoa Haven.

Men alligevel hænger der over Bob Konanas kasketklædte hoved ét stort spørgsmålstegn. Er han, eller er han ikke, barnebarn af den store norske opdagelsesrejsende Roald Amundsen, der som den første i verden sejlede igennem Nordvestpassagen?

Man skal ikke opholde sig mange minutter i Gjoa Haven for at blive præsenteret for den tvivl, der stadig omgærder sagen. Historien har gjort Bob Konana til en seværdighed i byen, og når krydstogtskibe lægger til, er der altid et par af gæsterne, der kommer forbi for at høre om mysteriet.

»Min far talte meget om, at han var søn af Amundsen. Det havde han fået at vide af sin mor, min bedstemor Kulioq. Men jeg ved ikke, om det er rigtigt,« fortæller Bob.

Sagen tog en ny drejning, da en - formentlig norsk - videnskabsmand kom forbi for nogle år siden og tog en spytprøve på Bob for at lave en dna-analyse. Bob glemte at få navnet og har aldrig siden hørt noget om resultatet.

»Det betyder ikke så meget for mig, selv om jeg selvfølgelig er nysgerrig. Det ville være OK at hedde Amundsen. Måske ville det betyde, at jeg kunne komme en tur til Norge,« siger canadieren, der trods sin pacemaker netop er vendt hjem fra hvaljagt.

Uden for skuret tager Bobs søn George sin kasket af og viser flere skaldede pletter på sin isse frem som et indicium på, at Amundsen-teorien er vandtæt.

»Min far er også ved at blive skaldet, og det sker altså meget sjældent for rigtige inuitter. Det tyder på, at der er norsk blod i familien,« siger han.

Den senere så berømte Roald Amundsen havde fra sine drengeår haft en drøm om at sejle i polarhavet og igennem Nordvestpassagen. Han købte Gjøa i 1901 og boede to vintre i Gjoa Haven fra 1903 til 1905, før han sensationelt fandt en vej igennem ismasserne.

Gjøa var kun på 72 fod og 47 tons, og dets motor havde kun 13 hestekræfter. Ombord var også førsteløjtnant Godfred Hansen fra København, der sammen med Amundsen fandt vej uden om King William Island og gennem det lavvandede Simpson Strait og fuldendte rejsen i sommeren 1906.

I oktober samme år ankom det norske skib og dets besætning til en heltemodtagelse i San Francisco. I Gjoa Haven mindes Amundsen med en stor bronzestatue på rådhuset. Med en voldsom næse, som Bob Konana kun med nød og næppe kan matche.