Sitemap | Avanceret søgning |

Arktiske danskere

Danske sømænd og eventyrere har sat deres præg på arktisk Canada. Også Leo Hansen kom forbi.

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 21-09-2008

Cambridge Bay


The Elks

Foto: Casper Dalhoff

Et besøg i Cambridge Bay i Canada er næsten som at komme hjem. Og ikke kun fordi det regner. Både blandt hvide og inuitter er navne som Petersen og Christensen og fornavne som Jorgen og Christian yderst populære.

Meget hurtigt støder man på navnet Klengenberg. Efterkommerne til Christian Klengenberg født i Svendborg i 1869, der indledte sin karriere som skibskok, men ved tilfældighedernes spil flyttede til Alaska og blev kaptajn på skibet Olga, som i 1905 overvintrede i Arktis.

Klengenberg blev gift med Gremnia Qimniq fra Alaska og flyttede til Victoria Island i 1919. I dag er familien spredt over hele det nordlige Canada og Alaska. En af dem gør rent på vores hotel.

»På en måde er jeg vel både inuit og dansker, selv om jeg ikke taler dansk, og selv om jeg nok aldrig kommer til Danmark,« siger 38-årige Tommy Klengenberg.

Knud Rasmussen kom forbi Cambridge Bay i 1923 på sin store slæderejse, og det var her, fotografen Leo Hansen stødte til den 5. Thuleekspedition.

Efter afrejse fra København i foråret 1923 skulle Leo Hansen efter planen møde ekspeditionen på Herschel Island. Men da Knud Rasmussen ikke dukkede op, gik han ombord på den lille lystyacht El Sueno og sejlede med østpå til Hudson Bay Kompagniets handelsstation på Kent Peninsula lige i nærheden af dagens Cambridge Bay.

Leo og Knud mødte hinanden i midten af november 1923. Med i bagagen havde Leo Hansen post hjemmefra og ikke mindst 12 flasker whisky, som ifølge beretningerne faldt på et tørt sted.

Den slags går i dag kun om fredagen i Cambridge Bay. Da åbner baren "The Elks" dørene for ugens eneste legale drukgilde, for ligesom de fleste andre byer i arktisk Canada er Cambridge Bay stort set tørlagt.

For at importere alkohol skal indbyggerne aflevere en formel ansøgning til et alkoholråd. Besværet og priserne betyder, at man kun sjældent oplever fulde mennesker på gaden. Men begrænsningerne holder også liv i et sort marked med priser på en flaske whisky på op til 2.000 kr.

Nede på "The Elks" koster entreen 25 kr. og en øl 30 kr. En betjent fra Royal Canadian Mounted Police kommer forbi for at tjekke, om nogen af gæsterne sover. Sker det, bliver baren lukket resten af aftenen.

Så gæsterne er både vågne og gæstfri. Og meget interesserede. Da en af JP's arktiske exploratører seks gange har svaret forkert på spørgsmålet »hvor kommer du fra« ved at sige Danmark, kommer opfølgningen.

»Jeg har fattet, at du kommer fra Danmark. Hvilket hotel kommer du fra?«