Sitemap | Avanceret søgning |

Hvor er igloerne?

JP Artic Explorer følger nu Knud Rasmussens slædespor ud i Canadas kolde ødemark. Første stop er Igloolik.

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 08-09-2008

Igloolik, Canada

Igloolik, Canada

På inuitternes sprog inuktitut betyder Igloolik »Der er en iglo her.«

Oplysningen dementeres med et enkelt blik ud af flyvinduet. Under os ligger en flad ø med et goldt månelandskab og et klondyke af ydmyge huse på pæle.

Den turkise lufthavnsterminal er på størrelse med et mellemstort jysk cafeteria. Her er råkoldt, og selv om sommerferien ikke er slut for de lokale inuitbørn, er der snefnug i luften.

Da to af medlemmer af Thule-ekspeditionen, Peter Freuchen og Therkel Mathiassen, i 1922 kom til det isolerede fangersamfund med hundeslæde, boede folk i snehytter om vinteren og rensdyrtelte om sommeren.

Arctic Explorer-ekspeditionen og Knud Rasmussen er langt fra de første besøgende i Igloolik. Arkæologiske udgravninger viser, at mennesker slog sig ned her på den lille ø i Fox Bugten allerede for 4.000 år siden.

Senere overvintrede den britiske kaptajn William Edward Parry her i 1822, og i 1867 besøgte den amerikanske opdagelsesrejsende Charles Francis Hall området.

Allerede i lufthavnen bliver besøgende mindet om Knud Rasmussens betydning for udviklingen selv i en lille bygd som Igloolik, hvor der i dag bor omkring 1.200 mennesker - fortrinsvis inuitter. Han er nævnt på en lille planche, som fortæller om områdets historie.

Men ikke mindst har de lokale læst i kapitalismens lærebøger om udbud og efterspørgsel. Selv om venligheden er overstrømmende over for fremmede i byen, betragtes udefrakommende som omvandrende pengeautomater.

Uden for lufthavnen holder kun en enkelt taxa. Så billig er den ikke.

»Her har vi faste priser,« forklarer chaufføren og opkræver som den naturligste ting i verden 240 kr. for at køre en sølle kilometer ind til et såkaldt hotel. Det er en lille barak, der foruden en række værelser huser en af byens to restauranter.

Med tanke på den generelle situation i dagspressen vælger vi ikke at hyre chaufføren for en hel dag. Vi tager i stedet vores uldne og lange undertøj på og spadserer. Indtil vi får øje på det mest populære køretøj på øen: motorcykler med fire brede vinterdæk med plads til hele familier og mulighed for at køre både på stranden og i vandet.

Vi sender en ansøgning hjem. Sådan to vil vi også have.


På ønskesedlen
En fanger på stranden med sit eksemplar af det populære køretøj:  firehjulet motorcykel.
Foto: Casper Dalhoff