Sitemap | Avanceret søgning |

Mild modtagelse i Canada

Minister fanger JP Arctic Explorer med fingrene i klejnekassen.

Af Jørgen Ullerup og Klaus Dohm

Publiceret 05-09-2008

Iqaluit

»Gjorde jeg det godt nok?«

Vicepremierminister Levinia Brown - en af de førende politiske figurer i den megastore canadiske region Nunavut - kniber JP Arctic Explorer-delegationens kvindelige medlem fortroligt i armen og spørger venligt. For selv om man tilhører den politiske elite i et territorium, hvor hver indbygger har 75 kvadratkilometer til sin rådighed, så er der jo ingen grund til at optræde arrogant.

Levinia Brown vil gerne repræsentere Nunavut på den bedste måde og har velvilligt accepteret at møde os i parlamentsbygningen. Her har de 19 lokalvalgte parlamentsmedlemmer på sælpolstrede sæder i enighed vedtaget, hvem der skal være Nunavuts ministre. Her er ingen partipolitisk ævl og kævl.

Et dansk besøg er tilsyneladende en vigtig begivenhed, selv om omstændighederne ikke er de samme. Mens Knud Rasmussens ekspedition i 1921 oprettede sit hovedkvarter Blæsebælgen lidt syd for byen og tilbragte måneder og år i området, har vi kun få dage i Iqaluit.

Og mens den danske eventyrer sejlede fra Grønland til Canada på et skib med en defekt motor, var vi nødt til at chartre et fly fra Air Greenland for at nå over Davisstrædet fra Grønland. For til manges utilfredshed er der ikke længere nogen direkte flyforbindelse mellem Grønland og Nunavut.

Levinia Brown blev født blot 23 år efter, at Knud Rasmussen fuldførte sin mission i Nordamerika. Dengang eksisterede Nunavut ikke som selvstændig region, og inuitterne blev i høj grad overladt til sig selv. Da Levinia Brown blev bragt til verden, skete det med hendes far som fødselshjælper.

Siden blev hun den første sundhedsplejerske i sit område og har undervist på skoler og i det hele tager forsøgt at vise inuitter, at uddannelse er vejen til en bedre tilværelse.

Men det har ikke gjort Levinia Brown til hverken bedrevidende eller belærende, viser det sig, da vi senere møder hende nede i det lokale supermarked. Hun er ligefrem og hilser med et "hej igen".

En smule forlegne står vi med hænderne fulde af slik og croissanter. Vi har tidligere på dagen hørt om inuitternes skifte fra sund og naturlig føde til fed fastfood, for Levinia Brown er stærkt optaget af netop usunde kostvaner. Vi er taget på fersk gerning. Da vi beklager vores manglende evne til at skelne skidt fra kanel, smiler hun igen venligt afvæbnende:

»Det ville da være meget værre, hvis I havde valgt kartoffelchips«.


Vicepremierminister Levinia Brown
Foto: Casper Dalhoff