Sitemap | Avanceret søgning |

Knuds kammerater i Ilulissat

Den dansk-grønlandske polarforsker blev født i Ilulissat (Jakobshavn) og har virket som inspiration på sine efterfølgere.

Af Jette Elbæk Maressa og Jørgen Ullerup

Publiceret 04-09-2008

Ilulissat

Grønlændere er et hårdført folk.

Fra vores komfortable Hotel Icefiord i første række i Ilulissat ser vi pludseligt en mand køre slalom på vandski mellem isbjergene efter en speedbåd.

Jagtture er også mere ekstreme end i Danmark. Vi besøger en gammel bekendt, polareventyreren Ono Fleischer, hvis oldefar var bror til Knud Rasmussens mor, Sofie Fleischer.

Det indvendige af Onos hjem ligner store flyttedag, for rensdyrsjagten er åbnet. Sammen med sin 21-årige søn og en kammerat forbereder Ono en otte timers sejltur ned langs kysten til jagten i Nordre Strømfjord.

Ved ankomsten skal de tre bære telte og kasser med forråd, brændsel, ammunition og udstyr til 12 dage op ad fjeldet til en sø, hvor de med en lille jolle fortsætter ind til bunden.

Herfra går de endnu nogle timer, før de kan være heldige at skyde rensdyr. Eller uheldige ville mange sige. For når byttet er nedlagt, skal det bæres hele vejen tilbage igen.

»Det er lidt af en manddomsprøve, og desværre har jeg fået en knæskade. Men så tager jeg lidt ketogan med,« siger Ono Fleischer, hvis pacemaker for nylig begyndte at bippe med en opfordring om snart at skifte batteriet.

Ono har på fem ekspeditioner rejst i Knud Rasmussens slædespor i bl.a. Canada og Alaska og er vel i dag Grønlands bedste svar på en efterfølger til den berømte polarforsker.

Knud Rasmussen er Ilulissats stolthed, selv om hans liv stadig kun fylder få rum på bymuseet indrettet i eventyrerens fødehjem.

Der er dog blevet plads til en model af en hundeslæde med tre udstoppede hunde og eksempler på det varme pelstøj, som var nødvendigt for at overleve i kulden.

Også lanternen og flaget fra skibet Søkongen, som sejlede Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition til Canada, er bevaret sammen med en række fotos og tegninger fra den fantastiske rejse.

Udenfor hyler hundene som et minde om gamle dage, da de fleste i byen levede af fangst. Og side om side med vasketøjet hænges sæl- og rensdyrkødet til tørre på altanen i boligblokkene.

I dag er der ifølge Ono Fleischer højst en eller to professionelle fangere tilbage. Resten af indbyggerne i den moderne, grønlandske by lever fortrinsvis af turisme og af fiskeindustrien.

JP's arktiske ekspedition er rejseklar til næste lange etape i Canada, der indledes i hovedstaden Iqaluit i inuitstaten Nunavut. Som planlagt vil exploratør Jette Elbæk Maressa rejse mod nye jagtmarker i Danmark, mens journalist Klaus Dohm og inuiteksperten Marja Ulfsdotter slutter sig til eventyret.


Til tørre
Foto: Casper Dalhoff