Sitemap | Avanceret søgning |

Strandet i en pøl med isterninger

Allerede på tredjedagen er JP Arctic Explorer sat i stå på grund af uforudsigeligt vejr.

Af Jette Elbæk Maressa og Jørgen Ullerup

Publiceret 29-08-2008

Thule


Polar Bear Swim
Canadiske soldater på besøg på Thulebasen udsættes for den populære sport: isbjørnesvømning. Konkurrencen består i at kaste sig i det isnende havvand og helst flere gange i træk.
Foto: Casper Dalhoff

Den kvindelige canadiske officer stikker hovedet ind i bussen og spørger, hvem der har tænkt sig at deltage i den legendariske Polar Bear Swim. En af JP's exploratører rækker forsigtigt fingeren i vejret.

»Hvor skal vi køre dig hen i tilfælde af, at du får et ildebefindende?« fortsætter Tanja, som officeren viser sig at hedde, i en forretningsmæssig og alt andet end moderlig tone.

Allerede her svinder lysten til at springe i polarhavet voldsomt. Er det virkeligt rimeligt at risikere både livet og kroppens ædlere dele på et projekt, der i bedste fald vil give ti sekunders berømmelse på en strand på toppen af Grønland?

To unge canadiske officerer i bussen, som også har tænkt sig at udfordre skæbnen i iskoldt vand på minus to grader, begynder også lidt for tidligt at få kolde fødder. Og angsten skyldes ikke kun isbjergene, der nogle hundreder meter fra bredden blinker som et helt fortov af sylespidse femmes fatales.

»Oh God,« siger Paul på 25, da han ser ambulancen, som holder klar i strandkanten: »Jeg ved faktisk ikke helt, hvorfor jeg gør det. For ikke at være en kylling over for kammeraterne, tror jeg.«

Det småregner på stranden, og indregnet chill factor er her ifølge vejrkortet minus en grad. Men vandet er endnu koldere. Desværre er der ingen vej tilbage. Presset på den håndfuld personer, som har meldt sig, er for stort til at vige tilbage nu.

»Du skal bare løbe ud og kaste dig i vandet. Bagefter er der kun en vej. Tilbage til varmen,« instruerer officer Tanja.

Nær-død-oplevelsen udebliver. Nok får kuldechokket alt i kroppen til at snøre sig sammen, men det er ikke meget værre end et kort havbad på en dansk sommerdag. Fornemmelsen af, at tæerne er forvandlet til en pakke dybfrosne pommes fritter, varer dog i rum tid.

Ideen med at bade i det samme vand som isbjørne og isbjerge er selvfølgelig vanvittig. Men åbenbart er det en af den slags ting, moderne mennesker i panik begiver sig ud i, når de bare en enkelt dag sidder fast på en base i Grønland.

Til sammenligning tvang ustadigt vejr ofte polarforskeren Knud Rasmussen og hans rejsefæller til at ændre rute, hvis de ikke ligefrem blev tvunget til at overvintre i en snedrive.

Vi satser på, at helikopteren vil være i stand til at flyve nordpå til Qaanaaq i morgen. For projektets skyld. Og fordi tre dage med billig buffet på Thule-basen begynder at kunne ses.

Men foreløbig står vejrudsigten på blæst og snevejr.