Sitemap | Avanceret søgning |

Pituffimut Tikilluarit

Knud Rasmussen rejste fra Grønland til Stillehavet. JP Arctic Explorer er fulgt efter.

Af Jørgen Ullerup og Jette Elbæk Maressa

Publiceret 27-08-2008

Thule


JP's arktiske hold ved Thule
Fra venstre zoolog Mikkel Stelvig. Journalisterne Jørgen Ullerup og Jette Elbæk Maressa samt fotograf Casper Dalhoff.
Foto: Casper Dalhoff

Det ligner et fejlkøb, da vi i Thule-basens taxfree supermarked falder for et par lommelygter til spotpris. Vi får næppe brug for dem. I polarsommeren tæt på Nordpolen har man snarere døgnet rundt brug for solbriller.

Solen skinner ved ankomsten og ved sengetid mange timer senere. Uden for de dobbelte mørkelægningsgardiner er der lyst som på en dansk sommerdag, da vi vågner af jetlag midt om natten.

Vores store rejse er begyndt. 75 år efter Knud Rasmussens død vil vi tilbagelægge de samme 12.000 km, som polarforskeren og hans danske og grønlandske venner gennemførte med hundeslæde fra 1921 til 1924.

Forskellen er, at vi kun har to måneder til samme distance. Så i stedet for hundeslæde vil vi satse på fly for at komme frem. Heldigvis, viser det sig. For selv stærke grønlænderhunde ville komme til kort på rejsens første stop. 

Vi er havnet i noget, der efter kraftige regnskyl mest minder om et mudderbad, og man skal helt ud til kanten af indlandsisen for at finde noget, der bare ligner sne. 

Vores chauffør advarer mod at spadsere derud uden våben, fordi sultne isbjørne tidligere har huseret i området.

Gået på klingen må han indrømme, at det er syv år siden. Men det er nok til, at han nægter at forlade bilen.

Foreløbig har en forskrækket polarræv som det eneste rovdyr krydset vores vej.

Naturen her på toppen af kloden er fortryllende. Fra Knud Rasmussens gletsjer knækker små isbjerge af og driver ud i fjorden for at spejle sig i vandet. Hvide sneharer lyser sammen med lilla gederamsblomster op i det stenede månelandskab, der er akkurat ligeså dragende som for 100 eller 1.000 år siden.

Knud Rasmussen gav navn til Thule - det yderste sted - da han i 1910 udviklede området ved at oprette en handelsstation for at betjene stedets få hundreder eskimoer. 

Vores berømte landsmand udtalte efter sine mange "brogede oplevelser blandt verdens mærkeligste folk", at eventyret altid venter på den, som forstår at gribe det. 

Vi vil gøre hans ord til vores og i de kommende uger kaste os hovedkulds ud i strabadserne, uanset at kulden trods solen allerede begynder at bide i kinderne.

Fire exploratører er med på første etape af rejsen. Fra Zoo i København er det Mikkel Stelvig og fra Jyllands-Posten fotograf Casper Dalhoff og journalisterne Jette Elbæk Maressa og Jørgen Ullerup.

Og Pituffimut Tikilluarit? Det betyder såmænd velkommen til Thule på grønlandsk. Desværre kan vi ikke bistå med råd om udtalen.