Sitemap | Avanceret søgning |
Get Flash to see this player.

I Knud Rasmussens slædespor

Tag med på en sanselig, oplevelsesrig og tankevækkende rejse fra Grønland over Canada og Alaska til Sibirien.

Arctic Explorer fulgte i sporet af Knud Rasmussens 5. Thule-ekspedition i 1920'erne og udforskede den store polarfarers rute tværs gennem Arktis.

»Jeg føler mig lykkelig over, at det faldt i min lod at gå fra boplads til boplads på en tid, hvor der endnu lå den store oprindelighed over alle sind,« skrev danskeren som afslutning på sin bog om det farefulde eventyr.

I dag er ikke meget tilbage af den oprindelige levemåde i store dele af det arktiske område, selv om der fra Grønland til det yderste af Rusland er skabt en bevidsthed om, at samarbejde blandt verdens ca. 150.000 inuitter er vigtigt for at bevare både sprog og identitet.

Overalt har inuitternes kultur udviklet sig i takt med det moderne samfund. Hundeslæden er - bortset fra i Grønland - konsekvent skiftet ud med en snescooter eller en firehjulet motorcykel. Hurtige joller har de fleste steder afløst kajakker og konebåde. Fladskærme har fortrængt trommedans og reparation af fangstredskaber som beskæftigelse i de mørke vinteraftner.

Ofte er de gamle traditioner noget, der kun vises frem for turister.

Men inuitternes kraft og skønhed lever videre.
Baggrund

Klimaet i Arktis

Arktis er et af brændpunkterne i de klimatiske ændringer. Overalt i Arktis sker smeltningen af is og optøningen af permafrost hurtigere end tidligere.
Læs mere
Billedserier

De nuttede dyr

Efter fem uger, fem dage og tre timer lykkes det endelig Arctic Explorer at få øje på en rigtig levende isbjørn. Se billederne af bjørnen og andre af de nuttede arktiske dyr.
Se billedserierne
Film fra 5. Thuleekspedition
Get Flash to see this player.

Kloden og klimaet

Debatten om klimaændringerne fylder mere og mere. Følg klimadebatten og se reportager fra andre steder, hvor klimaændringer og forurening allerede har lavet om på hverdagen.
Se mere på Klimaet

I Arktis leves livet på stranden

Den lille by Igloolik er et billede på livet i Arktis. Gamle traditioner bevares - men den moderne udvikling kommer også til.
Læs artiklen og se billedserie og video

Rane Willerslevs dagbog

Antropolog og leder af Moesgård Museums etnografiske afd. Rane Willerslev deltog på Arctic Explorer på ruten gennem Sibirien. Undervejs skrev han dagbog om oplevelserne på turen. Den kan læses på Moesgård Museums hjemmeside.
Læs dagbogen på moesmus.dk

En uddøende race

Ældre inuitter, der kan fortælle om, hvordan de boede i snehytter som børn, er i dag blevet en sjældenhed.
Læs reportagen

Ugens genstand

Hver uge præsenterede Moesgård Museum en genstand fra deres etnografiske samling. Den første var et par børnekamikker fra Maniitsoq i Vestgrønland, der hører til insekteksperten Søren L.P. Tuxens omfattende skosamling.
Læs mere

Når isen bryder op

Det varmere klima gør livet surt for Grønlands nordligste fangere. Men det giver også nye muligheder.
Læs artikel