Sitemap | Avanceret søgning |

Reportager

Små folk, store bjerge
Jyllands-Postens Explorer kører ud på nye eventyr - denne gang skal ekspeditionen møde småfolk, småkulturer og store begivenheder i Europas vældigste bjergmassiv.
Publiceret 30-09-2001

Nyt rovdyr til Alperne
JP Explorers legendariske kongeblå Toyota LandCruiser er nu afløst som ekspeditionsbil af Volvos terrængående flagskib, Volvo Cross Country.

Publiceret 03-10-2001

Elefanter på glat is
Det vides ikke med sikkerhed, hvor Hannibal for over 2000 år siden foretog sin berømte march over Alperne - medbringende bl.a. 37 krigselefanter - i den hensigt at ødelægge den romerske republik. Jyllands-Postens Explorerhold drager øst om Mont Cenis og giver sit bud på gådens løsning.

Publiceret 05-10-2001

Boldspil i bakkelandet
Jyllands-Postens Explorerhold besøger Emmental i Schweiz, der ikke alene har skaffet os hullet i en særdeles velsmagende ost, men også en folkelig idræt, som kan virke ganske forbløffende på udenforstående.

Publiceret 10-10-2001

Bonden i bjergene
Vi lægger St. Moritz og andre kostbarheder bag os. Forude venter en af disse højt liggende alpedale, hvor man føler, man må dukke sig for himlen.

Publiceret 10-10-2001

På Europas tag
»Kongernes pas, passenes konge« kaldte man i gamle dage overgangen over St. Gotthard. Nu forfalder den engang så fornemme og eventyrlige pasvej. Tunneller, jernbaner og motorveje overflødiggør de historiske rejseruter mellem Nord- og Sydeuropa.

Publiceret 11-10-2001

Fremtiden kører 2000 meter under Alperne
Den kommende Gotthard-tunnel er et centralt element i bestræbelserne på at redde Alperne. Ingeniørarbejdet er kolossalt og kompliceret. Jyllands-Postens Explorerhold besøger tunnellen, der i et næsten snorlige forløb skal forbinde Nord- og Sydeuropa. De første højhastighedstog ventes indsat i 2013

Publiceret 17-10-2001

En russer i Alperne
Under krigene mod det revolutionære Frankrig førte den russiske general Suvorov sin hær tværs igennem Schweiz. Russernes overgang over Panixerpasset er en af krigshistoriens store bedrifter - på linje med Hannibals overgang ved Mont Cenis og som denne et bravournummer uden politisk virkning.

Publiceret 18-10-2001

At være en grågås...
Et tusind meter over Stubaidalen i Tyrol svæver Jyllands-Postens Explorerhold ud i fuglenes verden. Alt det grimme er væk. Kun skønheden og stilheden resterer.

Publiceret 19-10-2001

De døende bjerge
At ankomme til gletcheren under Grossglockner-massivet er som at ankomme til en katastrofe.

Publiceret 20-10-2001

Myten og mareridtet
Kraftværkerne i Kaprun med deres dæmninger og kunstige søer var et forsøg på ikke blot at forsyne Østrig med elektricitet, men også på at skabe et levedygtigt land og en levedygtig republik på det forsvundne kejserriges ruiner.

Publiceret 22-10-2001

Ved det yderste hav
En by, mange byer, provins og metropolis. Jyllands-Postens Explorerhold oplever italienernes Trieste, tyskernes Triest og slavernes Trst. Hertil og ikke længere rækker Italien. Her slutter også Centraleuropa.

Publiceret 26-10-2001

Små folk, store bjerge II
Jyllands-Postens Explorerhold slutter sin rejse gennem Alperne. Bjergene er hjemsted for snesevis af små kulturer, rækkende fra rætoromanere i Schweiz over sydtyrolere, ladinere og friulanere i Italien. En rapport fra Sauris, hvor familien Scheider taler en 1200 år gammel tysk dialekt, kaldet Tårenes Sprog.

Publiceret 27-10-2001

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her