Sitemap | Avanceret søgning |

På valsen i bjergene

Vi passerer dem allerede på Grossglockner, den kolossale Alpegruppe, som østrigerne lagde en af Europas smukkeste og mest imponerende veje hen over i årene fra 1930 til 1935.

Publiceret 19-10-2001

Heiligenblut, Østrig, fredag d. 19. oktober 2001

Senere viser det sig, at vi bor på samme pension i Heiligenblut, den lille ski- og vandreby for foden af bjergmassivet.

Thomas Deege og Mario Gotthardt er navere i en ældgammel europæisk tradition, som byder unge håndværkere, at de skal drage på valsen i nøjagtig tre år og en dag - for at lære, for at møde kammerater og for at se nyt.

De har allerede været undervejs i to år med deres ransel på ryggen, deres svære vandresko og deres kraftige, snoede vandrestave, som de bærer i en rem om håndleddet. Om aftenen ser vi intet til dem på den venlige Pension Bergkrystall, hvor Carsten Ingemann og jeg får en større lejlighed med to soveværelser, dagligstue og bad - pris 600 Schilling eller 300 kr. i døgnet. Til gengæld er morgenmaden indregnet.


Men på denne smukke, sollyse fredag morgen møder vi dem, som de gør klar til at fortsætte deres vandring gennem Kärnten mod Italien. Vi tilbyder dem at køre dem til grænsen. De afviser høfligt, men bestemt. Naveren har tiden for sig.

Han går helst og kører kun nødigt i bil.


Deege og Gotthardt er gamle venner fra Parchim uden for Hamburg. Deres vandrebog - behørigt stemplet af de lokale myndigheder - viser, at de indtil videre har været sammen i Spanien, Portugal, Schweiz, Tyskland, Østrig og Tjekkiet med flere andre lande. De har arbejdet for mange mestre og med andre svende.


Naverne har deres egne skikke, hvis oprindelse ofte ligger i Middelalderens håndværkerlaug. De kender hinanden, og de ved, hvor i de forskellige byer de skal mødes.


Vandredragten - den såkaldte Kluft - er elegant, domineret af den sorte, bredskyggede hat, fulgt af en sort jakke og bukser i svær fløjl, hvid skjorte og sort slips. Deeges sorte bukser fortæller, at han er tømrer. Gotthards grå bukser viser, at han er murer.


Deres fag kan man desuden aflæse af den gyldne håndværkernål, som sidder i slipset.

De føler ikke, at de tilhører en døende tradition - tværtimod bliver der på ny flere og flere navere, fastslår Deege.


Så hanker de op i den særdeles beskedne bagage, samlet om deres medbragte loddebrædder. De skal rundt om borgmesterkontoret, hvor de forventer at få deres vandrebog påtegnet, inden de sætter kurs mod citrontræernes land.


Vi ønsker dem lykke på rejsen og føler, at vi har gjort endnu en lille opdagelse i det europæiske kulturmønster.


På valsen
Thomas Deege og Mario Gotthardt er navere i en ældgammel europæisk tradition, som byder unge håndværkere, at de skal drage på valsen i nøjagtig tre år og en dag - for at lære, for at møde kammerater og for at se nyt.
Foto: Carsten Ingemann

Hvis du vil vide mere