Sitemap | Avanceret søgning |

Landefakta

Argentina
Vidste du, at hovedstaden hedder Buenos Aires, og at landet ligger mellem Chile og Uruguay ud til Atlanterhavet?

Aserbajdsjan
Vidste du, at Aserbajdsjan har et areal på 86.600 km2, en befolkning på godt 8 mio. mennesker, og hovedstaden hedder Baku.

Bolivia
Vidste du, at hovedstaden hedder La Paz, og at landet sammen med Peru har grænse til Titicacasøen, som er verdens højest beliggende, farbare sø?

Brasilien
Vidste du at Brasiliens hovedstad hedder Brasilia og det officielle sprog er  portugisisk?

Burkina Faso
Vidste du, at hovedstaden hedder Ouagadougou (udtales wah-gah-doo-goo), at landets areal er 274.000 km², og at befolkningen er på mere end 15,7 millioner mennesker?

Canada
Vidste du at hovedstaden hedder Ottawa og at engelsk og fransk begge er officielle sprog?

Chile
Vidste du at hovedstaden hedder Santiago og at landet har en kystlinie på 6.435 km.?

Danmark
Vidste du at hovedstaden hedder København og at styreformen hedder konstitutionelt monarki?

DR Congo
Vidste du at hovedstaden hedder Kinshasa og at Ækvator skærer gennem landet?

Estland
Estland hører til blandt de tre baltiske lande, er placeret i Østeuropa mellem Letland og Rusland med kystlinje mod Østersøen og Den Finske Bugt.

Finland
Vidste du at hovedstaden hedder Helsinki og at landet rummer flere end 60.000 søer?

Frankrig
Vidste du at hovedstaden hedder Paris og at landets højeste punkt er Mont Blanc med 4.807 meter?

Ghana
Vidste du, at hovedstaden i Ghana hedder Accra, at landet er ca. fem gange større end Danmark, og at en af verdens største kunstige søer ligger i Ghana?

Hviderusland
Vidste du, at hovedstaden i Hviderusland hedder Minsk, at landet er 207.600 km2 stort og tidligere var en del af Sovjetunionen? Der bor godt 13 pct. russere i landet.

Indien
Vidste du at hovedstaden hedder New Delhi og at styreformen kaldes en forbundsrepublik?

Iran
Vidste du, at Iran tidligere var kendt som Persien, at hovedstaden hedder Teheran, og at godt en million mennesker af anden nationalitet boede i landet i 1997?

Japan
Vidste du at hovedstaden hedder Tokyo og at landet ligger i ø-kæden mellem det nordlige Stillehav og det Japanske Hav?

Kina
Vidste du at hovedstaden hedder Beijing og at klimaet er ekstremt varieret, fra tropisk i syd til subarktisk i nord?

Letland
Letland er et af de tre baltiske lande og ligger i Østeuropa mellem Estland og Litauen med kystlinie til Østersøen. Hovedstaden hedder Riga.

Litauen
Litauen er et af de tre baltiske lande. Det ligger ved Østersøen mellem Letland og Rusland, og hovedstaden hedder Vilnius.

Malaysia
Vidste du at hovedstaden hedder Kuala Lumpur og at landet ligger på en halvø og på den nordlige tredjedel af øen Borneo?

Mali
Vidste du, at hovedstaden i Mali hedder Bamako, at landets areal er på 1,24 millioner kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 11,3 millioner?

Marokko
Marokko ligger i Nordafrika mellem Algeriet og Vestsahara, med kystlinie til det nordlige Atlanterhav og Middelhavet. Hovedstaden hedder Rabat.

Mauretanien
Vidste du, at Mauretanien ligger mellem Senegal og Vestsahara, at landet primært består af ørken, og hovedstaden hedder Nouakchott?

Monaco
Monaco er verdens næstmindste uafhængige stat, det meste af landet er dækket af bebyggelse, og befolkningen tæller godt 32.000 mennesker.

Namibia
Vidste du at hovedstaden hedder Windhoek og at landet primært består af ørken med varmt og tørt klima samt sparsomme og uregelmæssige regnfald?

Pakistan
Vidste du at hovedstaden hedder Islamabad og at landet ligger i det sydlige Asien mellem Indien mod øst og Iran og Afghanistan mod vest?

Polen
Vidste du at hovedstaden hedder Warsarwa og at landets areal er 304.510 km2?

Rusland
Vidste du at hovedstaden hedder Moskva og at landet med et areal på  17.075.200 km2 er verdens største?

Senegal
Vidste du at hovedstaden hedder Dakar og at det officielle sprog er fransk?

Singapore
Vidste du at hovedstaden hedder Singapore og at landet er midtpunkt for sydøstasiatiske sejlruter?

Spanien
Vidste du at hovedstaden hedder Madrid og at landet er omgivet af Biscayen, Middelhavet og Atlanterhavet?

Sverige
Vidste du at hovedstaden hedder Stockholm og at landet har kystlinie til Østersøen, Bottenhavet, Kattegat og Skagerrak?

Sydafrika
Vidste du, at hovedstaden i Sydafrika hedder Pretoria, at landets areal er på 1.219.090 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på 49 millioner?

Thailand
Vidste du at hovedstaden hedder Bangkok og at landets styreform er konstitutionelt monarki?

Tyskland
Vidste du at landets hovedstad hedder Berlin og at landet ligger i centraleuropa med grænser til Østersøen og Nordsøen, mellem Holland og Polen, syd for Danmark?

Ukraine
Vidste du, at Ukraine har kystlinje til Sortehavet, huser bjergkæden Karpaterne i vest, og at landet er det næststørste i Europa?

USA
Vidste du at hovedstaden hedder Washington, DC og at landets areal i alt er på 9.629.091 km2?

Venezuela
Venezuela ligger i det nordlige Sydamerika mellem Colombia og Guyana, hovedstaden hedder Caracas, og det officielle sprog er spansk.

Vestsahara
Vidste du, at Vestsaharas ingen hovedstad har, da landets officielle status ikke er afklaret? Såvel Marokko som Mauretanien har interesser i landet, hvor FN har haft styrker siden 1991.

Zambia
Vidste du at hovedstaden hedder Lusaka og at engelsk er landets officielle sprog?

Zimbabwe
Vidste du, at Zimbabwe ikke har nogen kystlinje, men flere store floder, og at hovedstaden er Harare?

Galathea 3

Da Galathea 3-ekspeditionen 25. april 2007 lagde til kaj ved Langelinie i København, sluttede alle tiders eventyr. Forskerne på ekspeditionsskibet bragte prøver, data og ny viden med hjem. Nu ligger de første resultater klar.
Læs mere om Galathea 3-ekspeditionen

Videnbanken

Videnbanken er indgangen til Morgenavisen Jyllands-Postens verden af viden. Her er samlet tusindvis af artikler, fotos, grafikker, undervisningsforløb, digitale kort og meget andet.
Søg i videnbanken

Projektrum

Et projektrum på viden.jp.dk giver dig mulighed for at lave dit eget udvalg af dokumenter fra portalen. Du kan også lave links til andre sites og uploade filer, som du gerne vil dele med andre.
Læs mere om projektrum

Undervisning

I en række temaer sættes fokus på aktuelle emner fra globalisering og klimaændringer til AIDS og truede dyr. Temaerne omfatter baggrundsartikler, temaer, fakta og undervisningsforløb med lærervejledninger og konkrete opgaver.
Gå til JPs undervisningstemaer

Multimedie

I multimedierummet finder du billedserier, videoer og multimediepræsentationer fra blandt andet Galathea 3-ekspeditionen.
Gå på opdagelse i multimedierummet

Mediarium

Besøg Jyllands-Postens Mediarium i Århus eller København og bliv journalist for en dag. Det er sjovt - men det giver også stof til eftertanke.
Læs mere om JPs Mediarium

Quiz og spil

Find et land i Afrika, tag Jorden rundt med Galathea, eller test din paratviden. Her finder du Jyllands-Postens videnspil, hvor du kan prøve dig selv eller udfordre en ven.
Test din viden her