Sitemap | Avanceret søgning |

Vi nåede det

JP Explorer er hjemme igen efter 500 dages ekspedition.

Vi nåede det.

Præcis 500 dage efter afrejsen fra Jyllands-Postens nyhedshus i Viby J. vendte JP Explorer tilbage til Danmark på årtusindets sidste dag.

Efter 132.950 kilometer Jorden rundt. Gennem 50 lande, gennem regnskov, gloende ørken, savanne; gennem megabyer, de frodigste landbrugsområder, tundra og bidende polarfrost.

Ekspeditionen forlod Danmark over den sønderjyske grænse, men kom tilbage via den ny Øresundsbro, som ellers først åbnes for trafik om et halvt år.

JP Explorer har i de seneste dage udforsket Sydsverige og blandt andet sat fokus på de nye skånske danskere, som om 183 dage kun bor en kort togtur fra København. Artiklen om de nye danskere er ekspeditionens sidste og bringes i denne avis.

Hjemme kl. 13.10
Rejsens mål - Jyllands-Postens nyhedshus på Kongens Nytorv i København - blev nået klokken 13.10, da den møgbeskidte firehjulstrækker rullede ind til bl. a. udenrigsminister Niels Helveg Petersens velkomst.

JP Explorer blev ikke kun det gamle årtusinds sidste store opdagelsesrejse.

Det blev også avishistoriens længste og mest ambitiøse reportagerejse, siden New York Herald i 1870 sendte korrespondenten Henry Morton Stanley til Østafrika for at opspore den forsvundne missionær og opdagelsesrejse David Livingstone.

Mens Henry Morton Stanley måtte vente mange uger på at få sit livs scoop på tryk - han fandt som bekendt Livingstone dybt inde i det nuværende Tanzania - så har JP Explorer dagligt rapporteret live, forstået derved, at alle artikler er produceret på stedet, sendt hjem oftest via satellit og derefter bragt hurtigst muligt i avisen, typisk den følgende dag.

800 artikler
Op mod 800 artikler blev det til - om eventyret i det fremmede, men også fokuseret journalistik om fænomener og problemer af betydning for os danskere i det ny årtusind.

Denne ekstraordinære journalistiske rejse bragte os ud at mærke universets nerve, ud til de yderste nervebaner, der hvor skillelinjen mellem mennesket og naturen endnu ikke er trukket op. Som under besøgene hos truede naturfolk, f. eks. kalapaloindianerne i det lukkede Xingu-reservat i Brasilien.

Og derud, hvor den næsten er trukket for klart op. Som i megabyerne Tokyo, São Paulo og Los Angeles, hvor naturen ligefrem synes fortrængt af udviklingen.

Jorden er en planet i bevægelse. Kalapaloernes hverdag skifter for hver måned, der går. Nu har de fået fjernsyn, og så går det stærkt. Mange andre steder, JP Explorer besøgte, er også allerede i dag forandret.

JP Explorers mission var at tegne et øjebliksbillede af Jorden på randen af et nyt årstusind og at vende tilbage til Danmark efter 500 døgn på årtusindets sidste dag.

Missionen er fuldført.

Vi nåede det.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere