Sitemap | Avanceret søgning |

På sporet af julemanden

Explorer ledte efter julemanden i Finland, men fandt kun nogle rensdyr, som et par samer oven i købet hævdede slet ikke var julemandens.

Af THOMAS HEINE MADS STENSTRUP og JACOB EHRBAHN (foto)
Publiceret 23-12-1999

KARESUVANTO, SVERIGE


På sporet af julemanden (1)
Nils-Henrik Wasara viser stolt sine rener frem og fortæller om sine drømme om en glorværdig fremtid i turistindustrien. Men det frie sameliv må han give afkald på.

Den halve nat har Explorers polarhold jagtet julemanden, som finnerne hævder holder til - ikke på Grønland, men i Finland. Nærmere bestemt i Rovaniemi.

Det er derfor med blandede følelser, at vi til sidst tomhændede opgiver og dejser om på det hyggelige, cirkelrunde Davvi Hotel, som vi finder i nattemørket på et granskovsklædt højdedrag uden for den lille by Karesuvanto.Kun syv-otte tilsyneladende herreløse rensdyr, der vandrede forvirrede rundt på de sneglatte veje undervejs, havde indtil da afgivet halvtomme løfter om en anden julemandssandhed end den officielle danske.

Same med våben
Vi er tidligt oppe næste dag og konfronteres allerede under morgenmaden med hotellets eneste beboer ud over værtinden Carina Winnebäck: En vaskeægte same iført farvestrålende gevandter og renskindsfutter. Han indtager sin morgensild med tre skarpe dolke i skæfterne.

Nils-Henrik Wasara, som han hedder, viser sig at danne par med Carina, der forklarer at være halvsame på sin mors side.

Sammen forsøger de to at banke det lille hotel, som de overtog i september, op til en slags totalsamisk turistoplevelse. Konceptet hedder pakkeløsninger, som præsenteres på Travelguides internetside og fokuserer på Nils-Henriks 150 rensdyr, der befinder sig få kilometer væk i en indhegning på den anden side af den svenske grænse.

Landegrænser har imidlertid aldrig været noget, der interesserer det urgamle nordiske nomadefolk. De har i stedet i århundreder ubekymret vandret i hælene på deres rensdyr rundt i det iskolde og om sommeren tillige myggebefængte Lapland, der som en kalot strækker sig hen over det nordlige Norge, Sverige, Finland og Rusland.

Chikane
Mange gange gennem historien har disse utilpassede nordboer af samme grund været udsat for almindelig chikane fra de enkelte landes officielle regeringer. For tiden er forholdet mest spændt i Sverige, hvis regering afviser at ratificere en FN-konvention, der ville give samerne større rettigheder til jord, jagt og fiskeri.


På sporet af julemanden (2)
Det kræver en sikker hånd at indfange rensdyr.

Da vi er eneste gæster på hotellet, som viser sig helt bevidst at have fået samme form som en samisk rensdyrindhegning, vil Carina og Niels-Henrik hellere end gerne køre hen og vise hjorden frem.

Snart er vi grundigt orienteret om parrets fremtidsplaner udi turistindustrien, der bl.a. inkluderer vandringer med rensdyr og overnatning i et originalt, indianerlignende sametelt.

Mens Nils-Henrik indfanger utallige rener med lasso til ære for fotografen, hører vi om parrets møde med hinanden for to år siden under en familiefest for de 250 nærmeste. Vi får også et vist indblik i kontrasten mellem Carinas fortid som kommunal personalekonsulent og hendes nye liv.

Og om renerne i indhegningen, der sættes ud hvert forår og indfanges hvert efterår igen. Til dels for deres egen skyld, kan vi forstå.

Kraftigt opfordret forsøger Nils-Henrik lidt trist at småfilosofere over sit nye semi-sameliv som fastboende med Carina og hotellet. Han erkender gerne at have fjernet sig fra det frie liv og dyrene.

Klimaændring
Men, siger Nils-Henrik og peger på snescooteren, så har jeg jo fået råd til den der.


På sporet af julemanden (3)
Renerne i indhegningen sættes ud hvert forår og indfanges igen til efteråret.

Klimaet i Lapland, fortæller han, har de seneste 10-15 år udviklet sig på en måde, der gør, at jorden fryser, inden sneen lægger sig permanent, hvorfor det er blevet meget sværere for de vilde rensdyr at finde den nødvendige føde under sneen. På den anden side er reelt yderst få af de 750.000 rener i Lapland vilde, men ejet - ikke af julemanden, men af samiske familiekooperativer i hjorde på op til 15.000 stk.

Således oplivede kører vi videre. Selvfølgelig ville vi umådeligt gerne have hilst på manden selv. Omvendt kan vi heldigvis bevare vor barnetro om julemanden som en slags landsmand intakt.


____________________________________________________
Ren a la Davvi Hotel
Rensdyrryg i hele sider eller småstykker koges en god time i saltet vand. Derefter tilsættes kartofler og gulerødder, men ingen krydderier - dyret smager af rigeligt i sig selv. Det hele koges i yderligere 20 minutter, hvorefter kød, kartofler og gulerødder arrangeres på et fad.

Den tilbageværende bouillon sies og serveres rygende varm som drikkelse til måltidet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere