Sitemap | Avanceret søgning |

Mod midten af Europa

Efter næsten 500 dage på den globale landevej er JP Explorer vendt tilbage - om ikke til sit hjemland, så til sit hjemkontinent.

Af PER NYHOLM og CARSTEN INGEMANN (foto)
Publiceret 12-11-1999

Istanbul


OVER BOSPORUS
JP Explorer ved Sultan Fatih Mehmet-broen over Bosporus. Bag sig har den en rejse på næsten 80.000 kilometer

Ekspeditionsvognen har netop passeret Bosporus-strædet mellem Asien og Europa. I de kommende uger bevæget den sig op mod Baltikum efter at have rapporteret fra Vesteuropa, Afrika, Syd- og Nordamerika, Asien, den arabiske verden og Tyrkiet.

I de næste tre uger vil Per Nyholm og Carsten Ingemann - som for Jyllands-Posten har dækket de senere års krige på Balkan - foretage en rejse op igennem det, de kalder for det yderste Habsburg, grænselandet mellem det tidligere østrig-ungarske dobbeltmonarki og det tidligere russiske tsarrige.

Går alt som planlagt - men det gør det næppe - vil Explorers næstsidste etape inden den programsatte ankomst til København nytårsaftensdag bringe læserne til en række byer, som fostrede flere af den europæiske litteraturs store navne, blandt dem nobelpristageren Elias Canetti i Ruse, Paul Celan og Gregor von Rezzori i Cernivci og den måske mest habsburgske - for ikke at sige mest europæiske - af dem alle, Joseph Roth. Han kom til verden i Brody, dengang et habsburgsk toldsted over for tsarriget, i dag en ukrainsk lilleby, og studerede i Lviv eller Lvov eller Lemberg eller Löwenberg, hvor Leopold von Sacher-Masoch, opfinderen så at sige af masochismen, så dagen lys.

Dermed får Explorer sin opgave på dette stræk - at bidrage til en tydeliggørelse af vor europæiske identitet.

I midten af Europa
Det bliver en udflugt med megen kultur og megen historie, megen myte og mange mennesker.

Det nye Explorer-hold vil være på sporet af verdens hurtigste zigøjnerorkester, benzinfiskerne i Rumænien, lippovanerne i Donaus delta og manden, der gemte sig for både nazister og kommunister i over 50 år.

Hvor er vi henne? Halvvejs mellem Nordpolen og Mellemøsten, halvvejs mellem Atlanten og Ural. Vi er i midten af Europa.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere