Sitemap | Avanceret søgning |

Til Mekka med de andre

I havnebyen Nuweiba myldrer mere end 1000 egyptere hver dag om bord på færgen til Aqaba i Jordan. De er på pilgrimsrejse, på vej til Mekka i Saudi-Arabien, hvor de vil bede til Allah for at få tilgivelse for alle deres synder.

Af LASSE ELLEGAARD, LINDA BANG JESSEN, og TERJE VISNES
Publiceret 29-10-1999


BØN
Klokken fem vente de muslimske mænd sig mod Mekka for at bede

Sceneriet minder mest af alt om en kæmpemæssig tørreplads i blæsevejr. Smæld af blafrende lagner og gevandter, der blæser i hovedet på en, mens man kæmper sig igennem mængden.

Men det er dækket på det daglige skib, der sejler fra Egypten til Jordan, nærmere bestemt fra Nuweiba til Aqaba. Og det blafrende er de lange hvide kjortler, kjoler og tørklæder, der bliver blæst hid og did af den kraftige vind.

På dækket står, sidder, ligger - på gulve, bænke, trapper - egyptiske pilgrimme på vej til Mekka. De fylder hver en ledig plet og mange sover i umulige stillinger.

Den 12. Mekka-tur
Hver dag triller over 1000 pilgrimme om bord på færgen i store busser fra de selskaber, der har specialiseret sig i hajj, den islamiske valfart.

Buschaufførerne render professionelt rundt med høje stabler af grønne pas og serverer ind imellem brændende varm og sød te for deres passagerer. Også for Mahmud Fikvy Elbermewi og hans ven Rafat. De sidder på gulvet ved rælingen med udsigt over vandet og spiser medbragt brød, tomat og æg.

Mahmud Fikvy Elbermewi er 67 år og på sin 12. Mekka-tur. Han kan slet ikke få nok. Denne gang er han afsted ti dage, fire i Medina og seks i Mekka.

»Jeg bliver så glad af at være i Mekka. Jeg bliver så ren i mit hjerte og sind. Meget træt, men så lettet,« fortæller han. En lattermild mand, der griner hjerteligt hver gang, vi ser overraskede ud. Og det gør vi i høj grad, da han fortæller, at han har tre koner. Nu er de to godt nok døde, men den tredje lever i bedste velgående derhjemme. Hun har ikke fået lov til at komme med.

»Og jeg har otte børn, fire drenge og fire piger,« fortæller han stolt. Han sidder med rank ryg og krydsede ben, iklædt den lange hvide valfart kjortel, hvidt tørklæde om halsen og hvid kalot på hovedet. Han ser bestemt statelig ud.

Flerkoneriet
Ifølge Profeten må muslimske mænd have op til fire koner. Men selv om langt de fleste på båden er på vej til Mekka som hengivne muslimer, er de ikke absolutte fortalere for flerkoneri. I hvert fald ikke kvinderne.

Som Amal Shaker Rehim, der ikke taler engelsk, men med en enkelt sigende bevægelse signalerer, hvad hun mener om flerkoneri. Hun fører simpelthen sin vandrette hånd tværs hen over halsen. Og hendes engelsktalende mand, Amin Abdel, bedyrer, at han ikke skal have mere end én kone.

»Der skal være en grund til at tage kone nummer to: At den første kone ikke kan få børn, eller at manden ikke er tilfreds. Derudover skal manden være rig for at kunne forsørge flere koner og deres børn med mad og hus,« tilføjer han.

Pilgrimstøjet
I modsætning til den valfartklædte ældre enkemand efter to koner, har familien Rehim fra Cairo hverdagstøjet på. Parrets to piger på henholdsvis fire og syv år er som taget ud af H&M´s modekatalog, men de hvide festdragter til familiens fire medlemmer ligger nyvaskede og - strøgne i kufferterne. Kun Amals tørklæde, der dækker hendes hår, viser, at her er en troende familie.

Langt de fleste kvinder på skibet er tildækkede i større eller mindre grad, lige fra den lille pige, der lige har lært at gå, til de ældre kvinder, som fra top til tå er dækket af en sort chador - selv øjnene er tilslørede. Vi undrer os over, hvordan billedet i deres pas ser ud. Er det bare helt sort eller må paskontrolløren få et kig under sløret?

Syv gange rundt
Familien Rehin glæder sig til Mekka. De skal bruge to uger i den hellige by, hvor dagene vil gå med bøn. Syv gange rundt om Kabaen, det terninghus - eller hylster - som ifølge Koranen var verdens første tempel til Guds ære, og som Abraham og hans søn, Ismael, alle araberes stamfader, byggede i tidernes morgen.

Det er første gang familien Rehin er på pilgrimsrejse, men det bliver ikke den sidste, bedyrer de. For de mangler fortsat det store pilgrimstræf, der finder sted i den sidste måned af det islamiske år.

Det er på dette tidspunkt, at hundredetusinder valfarter til Mekka fra hele verden for at bede - med fare for liv og lemmer, da der hvert år bliver trampet mennesker ihjel. Med to små piger er dette store pilgrimstræf noget, familien vil have til gode.

Ingen gældsætning
Koranen siger, at hvis muslimer har muligheden, skal de mindst én gang i livet valfarte til Mekka. Den regel er nærværende for enhver troende, således også den 27-årige Maher Ahmed, skibsagent i Nuweiba og én af dem, der er med til at sende de valfartende afsted.

»Hvis du ikke har pengene til rejsen, må du blive hjemme. Vores tro foreskriver, at vi selv skal skaffe til turen, det er kun den nærmeste familie, du må betale for - meningen er, at muslimer ikke skal gældsætte sig for at komme afsted. Og kan vi ikke rejse, er vi lige gode muslimer.« Selv vil Maher til Mekka snarest muligt. Men han vil vente, til han har råd til at tage sin mor med.

Så han nøjes med at ønske os god rejse, inden vi bevæger op på dækket sammen med de 1000 pilgrimme fra de i alt 20 turistbusser, der sammen med explorer-jeepen var rullet ind på færgens bildæk.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere