Sitemap | Avanceret søgning |

Indien sætter farten op

Fyrværkeri lyste op udenfor hovedkvarterne hos de sejrende partier. Indenfor blev vinderne feteret og hyldet med blomsterkranse og respekt.

Af JAN LUND og JACOB EHRBAHN (foto)
Publiceret 08-10-1999

Bombay


MARKEDSØKONOMI
Kursen ændres ikke i det indiske samfund, men farten sættes op på vejen mod en markedsorienteret vækstøkonomi

I Bombays gader var alting som det plejer at være. Trafikkenpropperne holdt sig på normal standard, indtil den daglige dosis monsunregn gjorde fremdrift til en alles kamp mod alle.

Mens politikerne i BJP og den brede allliance omkring det store hindu-nationalistiske parti fejrede valgsejren, var det netop business as usual for folket som helhed.

Kursen ændres ikke. Men farten sættes op. Flere områder bliver draget ind i fintuningen af det indiske samfund til en markedsorienteret vækstøkonomi. Den nationale selvtillid stives af. Uddannelsessystemet styrkes, og Indien vil fremover blive en endnu stærkere global medspiller indenfor informationsteknologien og computerindustrien.

Valget dokumenterede, at BJP er det politiske parti, som har bedst føling med tidsånden i verdens største demokrati. Inderne vil ikke længere acceptere rollen som passive elementer i det centraliserede statsbureaukrati.

Den anden vej
BJP har allerede anvist en anden vej. Partiet har været anker i en koalitionsregering i de seneste 18 måneder, men har haft magten i toneangivende metropoler som New Delhi og Bombay i mange år.

Det har taget BJP tre valg på tre år at skaffe den absolutte majoritet, som er nødvendig for at føre partiets politik ud i livet. Undervejs har det under ministerpræsident Atal Bihari Vajpayees stilsikre ledelse fået slebet kanterne af, er blevet midtsøgende og har som den første stærke politiske kraft i Indien forstået værdien af koalitioner og alliancer.


FARVEL TIL STATSSOCIALISME
Kongrespartiets koncept for statssocialisme har spillet fallit

Valget blev ingen jordskredssejr for BJP. Det blev en sejr for den National Demokratiske Alliance, som partiet skruede sammen inden valget og gik til valg med efter princippet en-for-alle, alle-for-en. Under valgkampen var der intet brud på disciplinen - selv om koalitionen efter vesteuropæisk standard er noget aparte.

Her er alt samlet fra venstre til højre og fra religiøse til verdslige kræfter. Denne brogede flok skal nu føre Indien ind i en tidsalder, som folket allerede har taget forskud på. Kongrespartiets koncept for god gammeldags statssocialisme har spillet fallit, og inderne er allerede på vej samme sted hen som resten af Asien. Det var Kinas leder Deng Ziaopeng, som lancerede udtrykket: »To be rich is glorious«. Det kunne lige så godt have været sagt af Atal Bihari Vajpayee, som fundamentet for Indiens fremtidige politik.

Den største eufori over resultatet blev da også registreret på de indiske børser. Børsen i Bombay sluttede på rekordniveau efter en stigning på seks pct. Aktiemarkedet gik amok ved udsigten til en stabil regering, der nu har fem år til at få ryddet op, lukket op og forbinde Indien med den globale økonomi på en fornuftig måde.

Diesel-priserne
Det første forvarsel kom allerede i timerne inden stemmeoptællingen begyndte, da dieselpriserne blev hævet med 40 pct. En siddende mindretalsregering ville aldrig have haft mod eller styrke til at gennemføre et sådant træk. Forude venter helt eller delvis frigivelse af priserne på hundrededevis områder, som er regulerede og subsidierede i et ofte absurd sammensurium af hensyntagen til alle mulige interesser lige fra de fattiges til grossisternes, uanset hvordan det så end hænger sammen.


EN BEDRE FREMTID
Den lille dreng på billedet kan se frem til en mere stabil fremtid, vurderes det

Den første store reform ventes at blive i forsikringssektoren. Derefter vil følge en bølge af privatiseringer af statens tusindvis af interesseområder. Senere står der også en bankreform på programmet.

Karakterisktisk for resultatet var, at en række progressive, regionale partier fik sensationelt gode valg. Flere af dem var i alliance med BJP og har lokale ledere, som er gået drastisk og visionært til værks i kampen for at rydde ud i dyngen af skeletter i skabene.

Atomknappen
Udenrigspolitisk vil resultatet ikke ændre meget. BJP sad på magten, da der blev trykket på atomknappen, men det kunne principielt lige så godt have været Kongrespartiet.

Forholdet til Pakistan bliver en af de hårde nødder at knække. Vajpayee havde tilsyneladende held med en tilnærmelse til arvefjenden, men forsommerens krigmed Pakistan i Kashmir-priovinsen sendte fredsduen blødende til jorden.

Med et solidt flertal i ryggen og en stærk folkelig nationalisme, der rækker langt ind i det store muslimske mindretal, vil Vajpayee kunne gå ind i en fornyet dialog med ryggen fri.

Kongrespartiet kom til at betale for fortidens mange synder og må nu for første gang belave sig på en lang periode som decideret oppositionsparti. Tidligere har partiet altid haft muliigheden for at manøvrere sig tilbage til magten.

Sonia Gandhi har i to omgange reddet partiet fra at blive knust ved valgurnerne, men har ikke haft politisk erfaring og tæft til at rejse det gamle frihedsparti.

Partiets higen efter magten pressede hende til det mistillidsvotum, der udløste dette valg, og som kun resulterede i en yderligere svækkelse af partiets parlamentariske muligheder. Venstrefløjens rolle er totalt udspillet, og Indien bevæger sig nu fremad under BJPs paraply med en fælles vision om et nyt, rigt og progressivt Indien opbygget af markedsøkonomiens stærke kræfter.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere