Sitemap | Avanceret søgning |

Sonia Gandhis drømme brast

Kongrespartiets ambitioner om at vende tilbage til magtens centrum blev knust ved valgurnerne i verdens største demokrati.

Af JAN LUND og JACOB EHRBAHN (foto)
Publiceret 06-10-1999

Bombay


INDISK HVERDAG
En mand slæber en stabel metaldunke i Bombay, og hvis han er interesseret i politik, kan han se frem til en periode med stabilitet, når stemmerne fra parlamentsvalget er gjort endeligt op.

Knust blev også Nehru-Gandhi dynastiets drøm om at føre et nyt familiemedlem til tops som Indiens leder i de politiske fodspor efter Jawarharlal Nehru, Indira Gandhi og Rajiv Gandhi.

Rajivs enke Sonia Gandhi fik bremset partiets nedtur ved valget sidste år, men magtede ikke at løfte det gamle frihedsparti op til tinderne igen.

Personligt klarede hun sig flot i de delstater, hvor hun og hendes to børn kastede sig aktivt ind i valgkampen. Hendes og familiens karisma slog direkte igennem i stemmeboksene i stater som Uttar Pradesh, Karnataka og Punjab.

Men hendes manglende politiske profil, budskab og erfaring sammenholdt med partiets manglende opgør med årtiers korruption og indavl kostede atter både stemmer og mandater.

BJP forbliver størst
Optællingen af stemmer er en proces, der vil vare flere døgn. De første resultater fra et halvt hundrede valgkredse med computerafstemning lå klar tidligt på eftermiddagen og anslog allerede tendensen. Sent i aftes blev billedet tydeligere og tydeligere.

Den Demokratiske Alliance centreret omkring BJP og ministerpræsident Antal Bihari Vaypayee vinder det længste valg i Indiens historie. BJP cementerer positionen som Indiens største parti og Vaypayee kan sætte sig solidt til rette i sædet som landets leder, når parlamentet samles sidst på måneden.

BJP og dets koalitionspartnere kommer formentlig så styrket ud af valget, at blokken får et betydeligt flertal i Lok Sabha - det politisk bestemmende underhus. Hvor stor marginalen bliver, var stadig uklart i aftes, hvor det også var usikkert om BJP som parti betragtet vil gå frem i forhold til valget sidste år.

Politisk stabilitet
Men under alle omstændigheder kan Indien se frem til en periode af politisk stabilitet efter tre valg på tre år - udløst af grumsede parlamenter uden klare flertal og med mange rivaliserende fraktioner.

Vaypayees nationale samling omkring sit hindunationalistiske parti får så bredt spillerum, at der er rigelig plads til faneflugt og splittelse - traditionelle elementer i indisk politik. Samtidig vil en stærk regering lige så traditionelt tiltrække politikere og fraktioner fra de andre fronter.

Mens alliancen omkring BJP står til at vinde mellem 30 og 45 mandater, står Kongrespartiet og dets allierede til status quo. Den store taber bliver venstrefløjen og de to store kommunistpartier. De seneste prognoser tyder på det dårligste valg for venstrefløjen i nationens historie.

Flere prominente politikere blev fældet i et valg, der også i vidt omfang blev et protestvalg mod de siddende poltikere. Den tidligere ministerpræsident Dewe Gowda blev slået i sin kreds i Hassan i Karnataka og to tidligere finansministre Manmohan Singh og P. Chidambarum tabte stort.

Manmohan Singhs nederlag var en stor overraskelse. Han betragtes som en af Kongrespartiets ideologiske ledere, men blev trukket ned af en anti-Kongres bølge i hovedstaden New Delhi, hvor BJP erobrede samtlige syv mandater.

Fejlkalkulation
For den farverige Tamil Nadu politiker Jayalalitha blev valget en katastrofe. Hun støbte kuglerne til det mistillidsvotum, hvormed Sonia Gandhi fældede regeringen med en enkelt stemme tidligere på året. Det var en politisk fejlkalkulation af Gandhi, som mod forventning alligevel ikke kunne samle flertal til en ny regering.

Og det blev også kostbart for Jayalalitha, der mister halvdelen af sin parlamentsgruppe og i det nye parlament står uden for politisk indlfydelse.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere