Sitemap | Avanceret søgning |

Rene ønsker

Pilgrimme fra hele Indien valfarter til det hellige tempel i Tirumala, der ånder til rytmen fra evighedens puls.

Af JAN LUND og JACOB EHRBAHN (foto)
Publiceret 01-10-1999


Rene ønsker (1)

Dengang da verden endnu var ung, fløj Vishnu på den hellige ørn Garuda til bjerget som inkarnationen Lord Venkateswara for at gøre menneskets børn lykkelige.

Bag tykke mure skinner den forgyldte Venkateswara diamantbesat i sin hvælving. Ansigtet er sort og øjnene dækket af en maske, så de hengivne kan se på ham uden at blive brændt til aske af hans blik, der er skarpere en solen.


Rene ønsker (2)

Venkateswara, herskeren over de syv høje, gav det løfte, at han ville opfylde alle deres ønsker, når de blev fremsat for hans åsyn i kærlighed til ham.

Renfærdigt og ægte og uden bagtanker.

Fra hele Indien kommer de for at mødes ansigt til ansigt med Lord Venkateswara i de få sekunder, det varer at tænke sit ønske med hjertet.

De kommer når solen står højt på himlen, eller månen lyser over bjergets top. Her lukkes porten aldrig.

Tiden bliver sat på stand by. At vente er en del af processen, som også tæller med i regnskabets time. De venter. Seks, otte, ti eller 12 timer i lange trange bure mellem jerngitre, der adskiller de lange køer.


Rene ønsker (3)

Men først skal sindet renses og sjælen lutres.

Intet urent må flyde på underbevidsthedens hav i det hellige øjeblik.

Kokosnødder knuses så mælken flyder i strømme over tunge sten med dybe render. Smørlamper og røgelse tændes. Røg dirigeres fra små og store flammer hen over ansigtet med rituelle bevægelser.

De synger og beder, mens de opmærksomt følger de sælsomme optog af altre og prægtigt prydede køer. De rører ved køerne og elefanterne og lader deres fødder rense af den friske og hellige dung, der ligger på jorden, når dyrene har passeret.


Rene ønsker (4)

De sidder på den bare jord eller på primitive stole, mens hårpragten fjernes af ferme sakse. Mænd, kvinder og børn. At lade håret vokse med det ene fortsæt en dag at skænke det bort til Lord Venkateswara er en oprigtig handling, der vil blive belønnet derinde i mørket.

Den skaldede isse farves i de hellige kulører. Panderne får farver og prikker, mens de allermindste rituelt får stukket det første hul i øreflippen.

Når kroppen er trimmet.

Når sjælen er ren og i balance.

Så er tiden inde til at møde sin Skaber.


Rene ønsker (5)

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere