Sitemap | Avanceret søgning |

Her hvor peberet gror

»Priserne er steget igen,« oversætter Benjamin Kurian. Og avisernes kurslister bekræfter, hvad speakeren i radioen fortæller. Efter flere års prisfald er prisen på sort peber igen ved at blive - pebret.

Af JAN LUND og JACOB EHRBAHN (foto)
Publiceret 30-09-1999

Kochi (Cochin)


HÅRDT SLID
Peberplanten er kræsen med vækstforholdene. Alligevel dyrkes den overalt i Keralas højland

Det er gode signaler for den sydindiske stat Kerala.

Det er nemlig her, peberet gror.

35 pct. af verdensproduktionen på ca. 180.000 tons høstes i højlandet inde bag Keralas frodige kystlinie.

I årtusinder er det sorte krydderi blevet fragtet med karavaner og skibe over kontinenter og have for at ende på middagsbordene hos arabiske fyrster, russiske zarer og europæiske kongehoffer.

Det var jagten på peber og andre eksotiske krydderier, der indirekte førte til "opdagelsen" af Amerika og førte Vasco da Gama til Malabar-kysten. Den portugisiske søfarer brød arabernes monopol på den indbringende krydderihandel - grundlaget for skabelsen af enorme formuer i vestlige og indiske handelshuse.

I dag er peberhandelen trådt ind i en ny æra.

Den første peberbørs
Sidste år lykkedes det efter mange tyvstarter at få åbnet den første internationale peberbørs.

Ude i Jew Town på spidsen af bydelen Fort Kochin ligger India Pepper & Spice Trade Associations hovedkvarter. På dette sted er der blevet handlet peberkontrakter og fastsat priser gennem århundreder. I 1964 fik de primitive lokaler officiel status som national peberbørs og sidste år blev det næste skridt taget med computerisering af handelen og åbningen for handel med internationale futures kontrakter.

I dag kan man i lokale avisers kurslister præcist aflæse, hvad priserne på peber leveret i en bestemt måned næste år vil være.

Børsen er Indiens første råvarebørs og udviklingen følges med stor opmærksomhed. Bliver peberbørsen en succes, åbner andre råvarebørser i begyndelsen af næste århundrede. I kulissen venter produkter som the, kaffe, gummi, sukker og en række andre krydderier.

Starten har ikke været smertefri. Åbningen i februar 1998 skete med mere end et års forsinkelse, og drømmen om at skabe en ukompliceret forbindelse til andre af verdens råvarebørser internationale handelshuse og børsmæglere er endnu ikke gået i opfyldelse på grund af valutaproblemer.

Alligevel er den nye børs blevet en succes, og fastsættelsen af priserne i dag stramt baseret på udbud og efterspørgsel ikke bare i Indien, men over hele Verden.

Familiens opsparing
Engang var peber fast opsparing for enhver familie i Kerala.


Her hvor peberet gror (2)

En af pebers særlige egenskaber er en fantastisk holdbarhed. Under optimale forhold kan sort peber opbevares i 20-30 år, og de små sorte korn har derfor i århundreder været menneskenes værn mod dårlige tider eller familiens opsparing til bryllupper og fester.

"Det Sorte Guld" blev gemt i særlige krukker og kunne altid veksles til gangbar mønt, uanset om herskerne var arabere, portugisere, englændere, hinduer, muslimer eller kristne.

Og selv fattige mennesker har kunnet dyrke peber. Planten er en klatreplante, der gror op ad træstammer og kræver derfor ikke megen jord eller plads. Selv små portioner har værdi og afsættes problemfrit til grossister og mellemhandlere eller bruges som betaling i små landsbysamfund.

Der findes kun få egentlige plantager. Til gengæld dyrkes peber overalt. I køkkenhaver og urtepotter eller som biproduktion til kaffe eller nødder.

Faldende priser både på hovedprodukterne og på sort peber har fået mange til at skifte til andre produkter eller i holde på deres hemmelige opsparing. Men nu er kurven vendt og peberpriserne stiger støt.

Vanskelige betingelser
Når peber er så forholdvis dyrt, skyldes det, at planten har et vanskeligt sind. Den kræver optimale forhold for at fungere. For meget regn, for sen regn eller for tidlig regn giver misvækst. Det samme gør ændringer i vind, sol og temperaturer.

Det varer tre år, før en ung plante begynder at give udbytte. Og der går mange år, før de mest sunde og muskuløse kan give op til 30-35 kg tørret peber årligt.

Processen fra plantens fødsel til frugten ligger i bøssen på et dansk middagsbord er i det hele taget så kompliceret, at næsten alt foregår ved håndkraft. Ingen maskiner kan erstatte viden, erfaring og nænsom pleje under opvæksten.

Samtidig er peberplanten meget følsom overfor sygdomsangreb. I de senere år er tusindvis af planter døde på grund af virusangreb.

»Vi kan beskytte planten mod bakterier. Men mod virusangreb er der intet at gøre. Den visner på få dage,« forklarer Benjamin Kurian.

På det lille jordstykke i bjergene 30 km stik øst for Kochi (Cochin), hvor hans bedstefar og far også dyrkede peber, forsøger han at videreføre traditionen. På grund af sygdommen har det været problematisk og ingen god forretning. Nu sætter han sin lid til en ny mere robust plantetype, der producerer langt flere grønne korn, men til gengæld skrumper mere under tørringen.

»Sidste år producerede vi 100 kg ren peber, men priserne var stadig små,« siger Benny Kurian. Men nu er timeglasset for alvor vendt på grund af virusangreb, faldende produktion og en stigende efterspørgsel. For halvandet år siden kostede et kg 180 rupees (30 kr.).

I går kunne radiospeakeren i den sidste af mange daglige transmissioner fra børsen lukke dagens kurser med spotpriser på 231 rupees for første kvalitet, 221 for anden kvalitet og 210 for tredje kvalitet.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere