Sitemap | Avanceret søgning |

Stræbende cyberdrømme

I den gråtonede morgendis hævede en stor lyseblå kuppel og en høj hvid minaret sig op over oliepalmerne, som et sanseforvirrende fata morgana.

Af KRISTIAN NYSTRØM, LARS FROM og HÅVARD BJELLAND (foto)
Publiceret 03-09-1999

Cyberjaya

Vi var kørt ud for at se lidt ind i næste århundredes cyperfremtid - og det første vi ser er en gigantisk moske.


VARTEGN
Arbejdet med intelligensbyen er kommmet længst i Putrajaya. Her hæver kæmpemoskeens kuppel sig bag de overlevende oliepalmer midt i IT-området, der kommer til at fylde mere end hele Singapore

Et mere anakronistisk symbol på en futuristisk intelligensby er det svært at forestille sig, men sådan er Malaysia.

Modstridende og målrettet

Imponerende og inkonsekvent.

Frastødende og favnende.

Inspirerende og irriterende.

Akkurat som Big Daddy himself - premierminister Muhammed Mahathir, der ikke lader sig distrahere af irriterende valutaproblemer eller vestlige politikeres hånende kritik, fordi det kun vil forsinke det spring ind i informations-alderen, som cyber-travle Malaysia har taget kraftigt afsæt til.

Større end Singapore
Afsætsplanken er Multimedia Super Corridor (MSC) - en såkaldt intelligensby kaldet Cyberjaya - der over et område større end Singapore i samspil med en ny administrations-hovedstad, Putrajaya, skal udgøre et forsknings-, udviklings- og produktionscenter for verdens ledende IT-virksomheder.

Lyder det utopisk?

Explorer-holdet oplevede på tæt hold den pompøst patriotiske officielle indvielse af Kuala Lumpurs verdensrekordhøje Petronas-tårne - og det var dette på samme tid storpralende, arkitektonisk og teknologisk imponerende fremtidssymbol, der inspirerede os til at gå tættere på det stof Malaysias bogstaveligt himmelstræbende drømme er gjort af.

Først med de store
»Kun den der tør drømme stort, skaber noget stort,« var premierminister Mahathirs ord, da han i august 1995 lancerede ideen om at skabe det 21. århundredes cybercity i Asien.

Bill Gates var straks med på ideen og Microsoft var blandt de første, der etablerede sig i, hvad IT-medier har kaldt Asiens Silicone Valley.

Topledere fra IBM, Apple, Hewlett-Packard, Sony, Motorola, Compaq og andre af »whos who«-listens topnavne fra 28 af de største informations-teknologiske virksomheder i verden var med til at lægge grundstenen til Cyberjayas multimedie-universitet.

Afrettet natur
For fire år siden dækkede plantagernes oliepalmer stadig de runde høje, hvor administrationbyen Putrajaya og IT-byen Cyberjaya er ved at tage form.

Den gang emmede en stank af forrådnelse op fra lavningernes sumpede vådland, som i dag er omdannet til afrettede søer og parker med nyanlagte plæner, unge træer og buske.

Byggekranerne rejser sig som kæmpetraner over de urbaniserede plantagers bevarede oliepalmer, og langs med de nyanlagte motorveje med deres surrealistisk designede lygtepæle trækker den nye metros skinne-søjler et stadig længere gitter gennem landskabet.

Arbejdet er kommet længst i Putrajaya, hvor regeringen ikke har været så afhængig af vestlige investorers engagement. Om kæmpemoskeens lyseblå kuppel er højere end de små takkede tagtårne på den nye officielle statsbolig - et kompleks større end Amalienborg - kan vi ikke bedømme.

Islam vinder
Men det er næppe helt tilfældigt, at Islams imposante hus og premierministerens ikke mindre iøjnefaldende nye hjem og gæstebolig for udenlandske statsledere dominerer de højeste bakker på hver sin side af en nyanlagt sø.

Islam er Malaysias nationale religion. Symboliseret af halvmånen i flaget. Men fundamentalistisk Islam, der forkaster nutiden og ikke vil vide af fremtiden, udgør samtidig den største trussel mod alle politiske, teknologiske, kulturelle og sociale fremskridt, der ikke kan relateres til Koranens asketiske lære.

Ingen slinger i valsen
Premierminister Mahathir, der med patriarkalsk erfaring, vidsyn og arrogance har ført Malaysia fra vandbøffel-plovalderen til den IT-teknologiske cyberalder på 18 år, er stolt af sin multikorridor og forsvarer kraftigt de stort anlagte investeringer i motorveje, lufthavne, metro-linier og kommunikationsteknologi.

»Hver enkelt af multikorridorens elementer - den fysiske infrastruktur, telekommunikations-netværket, IT-direktiver og love, skatte- og investeringspolitikken m.m - kan man finde tilsvarende i andre regioner.

Men sat sammen, som vi har gjort det, opstår der noget som er virkelig unikt,« sagde han ved et nyligt seminar arrangeret af Multimedia Development Corporation.

Store drømme
Mahathir drømmer stort og spændende - og det er ikke umuligt, at Malaysia finder Cypervejen til det næste årtusinde.

Men den lyseblå kuppel over de urbaniserede oliepalmer forsvinder ikke bare som et fata morgana.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere