Sitemap | Avanceret søgning |

Islam marcherer frem

Islam er på fremmarch i Malaysia. I provinsen Kelantan giver det sig udslag i, at den yderliggående regeringsleder ikke vil have smukke kvinder ansat på offentlige kontorer - de kan gifte sig til en rig mand.

Af KRISTIAN NYSTRØM, LARS FROM og HÅVARD BELLAND (foto)
Publiceret 02-09-1999

Kota Baru

»Kvinder, som Allah har velsignet med et smukt udseende, behøver ikke et job, for de kan gifte sig til en rig mand, men dem, der ikke er så smukke, må vi hjælpe med et job, så de kan klare sig selv.«


KORAN-STUDIER
I de religiøse skoler læres Koranen udenad - på arabisk. Centralregeringen er bekymret over skolerne

Kelantans førsteminister Nik Aziz, den radikale islamiske regeringsleder i den landligt tilbagestående provins i det nordøstlige hjørne af Malaysia, har før udstedt kontroversielle dekreter og påbud. Men ingen mere besynderlige end ordren om kun at ansætte grimme kvinder, som da også har vakt mishag i hans stærkeste bagland - de modne gifte kvinder, som styrer hverdagens forretninger i Kota Baru.

Den 60-årige skrøbeligt udseende, turbanklædte leder af oppositionspartiet PAS - Parti Islam - vristede kontrollen over Kelantan fra det nationale regeringsparti National Front i 1990 på et løfte om radikale forandringer. Ingen kan sige, at han ikke har holdt sine løfter.

Hans regering har bl.a. lovbefalet, at supermarkeder skal have adskilte betalingsudgange for mænd og kvinder, at biograferne skal lade loftlyset være tændt under hele forestillingen, at koncerter med ung musik er uislamiske og derfor uønskede, og at kvinder ikke må bære læbestift eller øjenskygge på arbejde.

Afhugning af hænder
I fjor besluttede provins-regeringen også at indføre sharia-straffe som afhugning af hænderne på tyve og stening til døde for kvinders utroskab, men regeringen i Kuala Lumpur skred ind og stoppede islamiseringen af retssystemet. I sidste uge vedtog den islamiske delstat at gå over til den muslimske månekalender, som har ca. 10 dage mindre end den gregorianske kalender, og igen kan Kuala Lumpur-regeringen blive tvunget til at gribe ind, så der ikke bliver forskel i uge- og månedsdage mellem nationens 12 delstater .

Et reelt forbud mod, at kvinder gik på arbejde, har også været oppe at vende med den begrundelse, at Koranen foreskrev, at kvinder skulle blive hjemme og passe deres børn. Det var i denne debats kølvand, at den religiøse regeringschef hviskede til sine topembedsmænd, at de kun burde ansætte kvinder, som Allah ikke havde velsignet med ynde og skønhed.

»En kvindes skønhed eller mangel på samme skal bare ikke være basis for hyring eller fyring. Det er en diskriminerende prakis, som ikke hører hjemme i noget demokratisk samfund,« rasede Zainah Anwar fra aktivistgruppen »Søstre i Islam,« som har kritiseret »de gråskæggede gamle mænd i PAS« for at være hyklerisk sex-fikserede.

Aziwan (hendes navn er efter ønske anonymiseret) bar kun hovedtørklæde, fordi det var et påbud fra hendes arbejdsgiver.

»Se jer omkring. Det er kvinderne, der styrer næsten al handel her i byen. Jeg tror, at PAS-regeringen vil blive slemt overrasket ved næste valg, fordi mange kvinder formentlig helt vil undlade at stemme,« mente hun.

Sandt var det, at på det store marked var det de mere modne kvinder - iført mange former for tørklæder og løsthængende bomuldskjoler i strålende farver - der sad farverigt tronende over de grøntsager og fremmede frugter, de havde til salg: violette mangosten, gule durian, røde rambutan, og grønne olienødder.

Hvorfor netop kvinderne i Kelantan er mere involverede i de daglige forretninger end kvinderne i resten af Malaysia, er det svært at finde svar på.

Måske er det - sagt uden fordomme - fordi mændene har haft for travlt med at passe de fem bedetider i moskeen og til konernes irritation har forsømt deres forretninger. Det er i hvert fald en god del af den etnografiske forklaring på, at modne kvinder har overtaget markederne i det islamiske Vestafrika.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere