Sitemap | Avanceret søgning |

Elefanten græder

I næsten tre uger har hunelefanten Motala nu ventet på at få opereret sit ødelagt ben. Men gang på gang har dyrlægerne udsat operationen, mens de diskuterer, hvordan man bedst kan hjælpe hende.

Af LARS FROM og KRISTIAN NYSTRØM
Publiceret 28-08-1999

HAT YAI

Motala er indlagt på verdens eneste elefanthospital, Lampang Elephant Hospital i byen Lampang i det nordlige Thailand. Her arbejder et hold på 18 af Thailands bedste dyrlæger i døgndrift på at redde så meget som muligt af hendes venstre forben.

Det blev ødelagt, da hun søndag den 15. august fik foden sprængt i stykker ved at træde på en landmine. Ulykken skete mens Motala arbejdede inde i Burmas jungle, men med hjælp fra sin ejer og fire andre elefanter kæmpede Motala sig tilbage til Thailand, hvor hjælpen stod klar.

Klar til amputation
Først på ugen var alt ellers gjort klar til en amputation af den nederste del af benet.

Men nu mener nogle af dyrlægerne, at Motala aldrig vil komme til at gå igen, hvis man fjerner hendes ene fod.

Elefanter vil nemlig ikke træde ned på jorden, hvis ikke de kan mærke, hvad de træder på. Derfor drøfter man nu om man kun skal fjerne de ødelagte tæer og bevare den midterste del af den brede fod.

Motala har stadig en smule feber og får hver dag 20 liter sukkervand ført ind i kroppen med et drop - men hun spiser også selv både friske grene og bananer. Onsdag led hun imidlertid forfærdeligt og skreg af smerte, da dyrlægerne måtte flytte hendes ødelagte ben for at tage et røntgenbillede.

Den oplevelse har fået dyrlægerne til at diskutere, hvorvidt det er bedst at operere, mens Motala ligger ned, eller når hun hænger i den slynge, man har arbejdet på at bygge i flere dage.

Man drøfter også, hvordan man skal skaffe tilstrækkeligt med elefantblod af den rette blodtype.

Hospitalet afspærret
Interessen for at følge elefantens kamp har været så enorm, at politiet har måttet afspærre elefanthospitalet, fortæller Soraida Salwala, der leder organisationen »Friends of The Asian Elephant.«

»Efter omstændighederne har Motala det godt, og det lykkedes hende i eftermiddag at sove et par timer, selvom hun stod op og hvilede sig mod rækværket. Men det er stadig uvist, om vi vil operere i morgen,« beretter kvinden med tilnavnet »Elefanternes Mor.«

Og mens hele Thailand og en del af resten af verden venter og krydser fingre for at det store dyr kommer til at gå ordentligt igen, har medarbejderne på elefanthospitalet syet alle hospitalets brandslanger sammen, så de kan bruges til at holde det 2,7 tons tunge dyr, når og hvis man vælger at operere.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten


Motala
Foto: AP

Hvis du vil vide mere