Sitemap | Avanceret søgning |

Thailands elefanter

Thailands elefanter har tjent mennesket i krig og fred i århundreder.

Af KRISTIAN NYSTRØM, LARS FROM og HÅVARD BJELLAND (foto)
Publiceret 25-08-1999

Lampang, Thailand

I dag er der kun ca. 2500 tæmmede og ca. 2000 vilde elefanter tilbage, mod mindst 100.000 arbejdende elefanter i hæren og skovbruget omkring år 1900.

Og indtil 1917 var en hvid elefant det daværende kongerige Siams flagsymbol.

Hunelefanter (phlai) går drægtige i 22 måneder og en nyfødt unge vejer omkring 150 kg.

Trods sin størrelse og vægt på mellem tre og fem tons er elefanten et meget adræt dyr, der sætter sine fødder med et mindre tryk pr. kvadratcentimenter end en hjort.

Træningen af elefanter begynder, når de er tre år gamle, og det tager omkring fem år for en mahouth (et hinduistisk ord for elefantpasser, som bruges over hele Asien) at oplære en god arbejdselefant, der kan skubbe, slæbe og stable træstammer -og tålmodigt deltage i religiøse ritualer eller bære turister rundt på ryggen.

En elefant arbejder omkring 50 år, og skal efter thailandsk lov pensioneres og slippes fri i naturen, inden den er 61 år. Elefanter lever ofte, til de er 80 år eller mere.

Siden Thailand i 1990 indførte forbud mod skovningen af ædeltræer, er efterspørgslen af trænede arbejdselefanter faldet drastisk.

En del elefanter -og deres mahouts -finder stadig arbejde ved illegal træfældning i de udstrakte, skovklædte bjergområder hen over græserne mellem Thailand, Burma og Laos. Men de fleste tamme elefanter lever i dag af at underholde turister.

Friends of The Asian Elefant skønner, at der hvert år bliver omkring 200 færre elefanter i Thailand, og at kun et fornuftigt samarbejde mellem turist-og fredningsmyndigheder og aktive dyreværnsgrupper vil kunne sikre en bæredygtig bestand af både vilde og tamme elefanter.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere