Sitemap | Avanceret søgning |

Kolde vinde over Hong Kong

To år efter Kinas overtagelse af Hong Kong er de kolde vinde begyndt at blæse over den tidligere britiske koloni. Beijing blander sig mere og mere i Hong Kongs affærer.

Af JAN LUND, ULLA ØSTERGAARD og HÅVARD BJELLAND (foto)
Publiceret 14-08-1999

Hong Kong


MELLEM SKYSKRABERNE
Tavse demonstranter foran immigrationskontoret i Hong Kong

Demonstrationen slutter brat.

Politiet er dukket op, og i en skrattende højttaler meddeler en betjent, at demonstrationen er ulovlig, og at forsamlingen skal forlade stedet.

Den tusindtallige skare foran marmorpaladset Hong Kong Immigration Center lister stille af i regnen. Mødrene med småbørn på armen. De gamle. Studenterne. Og hele flokken af mennesker som i virkeligheden kun har én ting til fælles:

De er sønner og døtre af kinesere, som engang er flyttet til Hong Kong og siden har fået permanent opholdstilladelse i den forhenværende kronkoloni. De er nu fanger i det historiske krydsfelt mellem britisk og kinesisk kontrol med den lille enklave og søger desperat at få de samme rettigheder som forældrene.

For dem er opholdstilladelsen - ID-kortet - adgangsbilletten til et liv i frihed - og et liv sammen med familien.

Men demonstrationen er mere end et krav om en avanceret - og vil de fleste hævde berettiget - form for familiesammenføring.

Det handler fundamentalt om Hong Kongs eksistensgrundlag og placering i den nye verden. Da briterne forlod deres gamle kronkoloni, og Kina officielt overtog herredømmet den 1.juli 1997, blev der efterladt et sæt nøje spilleregler for fremtiden.

Land og system
Indtil midt i næste århundrede har Hong Kong - eller SAR (Special Administrative Region) som er den officielle betegnelse - ret til at varetage sine egne affærer på en stribe nøje definerede områder.

Helt fundamentalt står et retssystem, der er afgørende forskelligt fra det kinesiske, og som garanterer koloniens borgere en række rettigheder, som ikke findes i Kina.

Opskriften blev lanceret som »Et land - to systemer.«

Men allerede efter to år under kinesisk overherredømme er der tendenser i retning af en udvikling mod »To lande - et system.«

»Der er begyndt at blæse kolde vinde - og de kommer fra nord. Hong Kong-regeringen har taget skyklapper på. Efter kun to år er det hele ved ryge ud ad vinduet,« siger en forretningsmand med mange års indgående kendskab til forholdene.

Alene i de seneste uger, har der været adskillige eksempler på, hvordan Hong Kong-regeringen øjensynligt lader sig styre fra Beijing.

Eksemplerne
I dag kan der ikke længere købes bøger fra den religiøse sekt Falun Gong. Bøgerne forsvandt fra hylderne i Hong Kongs boglader, få dage efter at regeringen i Beijing havde forbudt sekten i Kina og arresteret en række fremtrædende sektmedlemmer.

Skrifterne er ikke forbudt i Hong Kong - men de forsvandt alligevel.

Pavens planlagte besøg hos Hong Kongs katolikker blev pludseligt aflyst i sidste uge efter pres fra Kinas regering. Vatikanet har tætte bånd til Taiwan, og samtidig frygtede Beijing, at et pavebesøg i Hong Kong kunne opildne Kinas 10 millioner katolikker til religiøse demonstrationer.

For nylig gjorde Kina brug af det kinesiske retssystem til at få ram på en af Hong Kongs mafia-bosser. Kina sendte i smug en militærpatrulje til Cambodja for at hente triade-lederen Finger Toe til Kina, hvor han ved en hurtig retssag blev dømt til døden og efterfølgende henrettet.

Han blev dødsdømt for en kidnapningsaffære i Hong Kong. Principielt burde han være blevet udleveret og stillet for retten i Hong Kong. Fordi han var en grum forbryder, var det småt med højlydte protester, men blandt byens mere politisk bevidste og intellektuelle elite efterlod sagen en blanding af uro og dårlig smag i munden.

I Hong Kong er dødsstraffen afskaffet, og i følge overdragelsesaftalen ligger det fast, at Hong Kongs borgere skal dømmes ved byens egne domstole.

Børnenes ret
Men det mest synlige og akutte problem er, at regeringen efter pres fra Beijing har tilsidesat den højesteretsdom, som giver børn af Hong Kongs statsborgere ret til at få arbejds- og opholdstilladelse i SAR - og dermed også at blive udstyret med pas og papirer fra SAR.


PROTEST
Med i demonstrationen er børn, som kræver at få de samme rettigheder som deres forældre, der er født i Hong Kong

Det er disse børn og deres familier, der demonstrerer foran immigrationskontoret og kræver deres ret.

»Mine forældre har været indbyggere i Hong Kong i mere end 15 år. Højesteret har sagt, at jeg har ret til at få mine papirer. Hvordan kan Beijing så gennemtrumfe noget andet,« siger en af demonstranterne, som befinder sig illegalt i Hong Kong og kun vil benævnes Huang.

»Regeringen i Hong Kong har tabt til regeringen i Beijing. Højesteret har sagt, at vi må blive her. Alligevel kan vi ikke få opholdstilladelse,« siger Chan Kam Lai, en anden af de flere tusinde, som flere gange om ugen demonstrerer foran immigrationskontoret.

Hun blev efterladt i Kina, da hendes forældre for mere end 20 år siden tog til Hong Kong for at arbejde. I dag har både hendes forældre og to søskende permanent opholdstilladelse i Hong Kong, mens Chan Kam Lai ikke kan få lov at komme ind.

»Jeg håber, vi vinder til sidst. Men det bliver svært, for Hong Kong er bange for Kina,« siger hun.

Skyggerne fra Beijing
Bekymringen for Hong Kongs fremtid ligger lige præcis i de lange mørke skygger fra Beijing. Ingen kan forudse konsekvenserne, hvis den kinesiske regering langsomt og systematisk sætter det gældende retssystem ud af kraft og overtager mere og mere af den politiske og juridiske kontrol.

»Frygten for Kinas indblanding breder sig. Dette er et bekymrende tegn på en ændret holdning. Det er helt essentielt for befolkningen, at retssystemet fastholdes i henhold til aftalerne. For befolkningen er det også afgørende at se, at alt det, der er opbygget i de seneste årtier, forbliver på plads,« siger en talsmand fra Asian Human Rights Commission med hovedkvarter i Hong Kong.

»Loven er det eneste, der holder sammen på det hele. Pilles der ved den udefra, kan det få en alvorlig psykologisk effekt. Netop i Hong Kong er psykologien så vigtig, fordi alt er afhængig af finanssektoren. Balance og tillid er altafgørende. På dette sted kan bare en enkelt lille episode få alvorlige konsekvenser,« siger talsmanden og tegner et billede af en fremtid som afhænger fuldstændig af, hvordan folket tackler presset udefra.

I tiden omkring Kinas overtagelse flyttede en del nervøse indbyggere til andre lande.

De er nu vendt hjem igen i stort tal.

Den økonomiske krise ramte Hong Kong hårdt. Men regeringen red stormen mod Hong Kong-dollaren af - bl. a. ved at fravige princippet om markedskræfternes frie spil og støtte det nødlidende aktiemarked med milliarder af kroner hentet i statskassen.

I dag er trafikken intens. Luksusbiler, todækkere og sporvogne kæmper sig igennem trafikken som de også gjorde før den 1. juli 1997. Der stadig hektisk og travlt i forretningskvartererne. Også selv om lavkonjunkturen stadig kan ses på de tilskoddede butikker og mærkes på det flade ejendomsmarked.

Foreløbig har Hong Kong overlevet det hele og vist en ukuelig gejst og vilje til at holde sammen på sig selv.

Vi overlever
»Så længe Hong Kongs befolkning vil markere grænser ved at demonstrere og protestere mod at få frataget deres indflydelse, skal vi nok overleve. Over hele verden ændres de socialistiske samfund. Også i Kina ønsker mange at kombinere den økonomiske udvikling med en demokratisk. Det gælder om at støtte aktiviteter, der fremmer de demokratiske kræfter. Det kinesiske folk har altid haft deres egen visdom. Det er ikke kun regeringer, der ved, hvad de vil. Det gør folket også,« konstaterer talsmanden fra Asien Human Rights Commission.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten