Sitemap | Avanceret søgning |

Hede diskorytmer og laserlys i Shanghai

En neongrøn tornado hvirvler gennem lokalet. Mens skyer af tyk teaterrøg stiger til vejs, og bassen dundrer ud gennem de gigantiske højttalere, bombarderes synsnerverne af psykedeliske laserlys-figurer.

Af JAN LUND, ULLA ØSTERGAARD og HÅVARD BJELLAND (foto)
Publiceret 09-08-1999

Shanghai

To unge kinesiske kvinder i lak og læder står koncentreret bøjet over bordet med de hundredvis af knapper, som styrer showet.


LAK OG LÆDER
Tre dansere pepper publikum op på diskotek Young Young i Shanghai

Det er lørdag aften på diskotek Young Young på Yanan Road i Shanghai. Underholdningen er i gang, og Jean Michel Jarre og Starwars er levn fra fortiden, når discjockey Jay-R og hans piger folder sig ud.

På Young Young er entreen 55 kroner. Til gengæld får man en Heineken øl og et storslået underholdningsshow med i prisen. Det kræver noget særligt at få det kræsne Shanghai-publikum lokket til.

Kineserne skal have masser af lysshow, underholdning og meget høj musik, ellers gider de ikke komme, forklarer Jay-R.

Han er født i USA, bor på Filippinerne og har det sidste år arbejdet på Young Young.

Gode penge i Kina
»Der er gode penge her i Kina. Folk vil have en discjockey, som giver den hele armen. Jeg arbejder, så sveden driver af mig. To gange om aftenen må jeg skifte skjorte. Men så får jeg foruden lønnen også gratis mad, gratis drikke og gratis piger hver aften,« griner han.

Aftenens første show er Kinas svar på fransk kabaret.

Iført høje strudsefjersparykker, pelskantede sølvlamslag og lårlange støvler kaster syv letpåklædte piger sig ud i et en serie nøje indstuderede dansenumre. Moulin Rouge har ikke eksisteret forgæves.

Så ruller lasershowet over scenen, før Jay-R og hans piger giver dansegulvet frit.

To af pigerne springer straks op og danser på bordet for at peppe publikum lidt op. De sorte slangeskindsbukser knirker og de små toppe glider pikant op ad maven, mens Jay-R på bedste DJ-facon rabler en masse af sig i mikrofonen.

Anstrengelserne er egentlig overflødige, for kineserne giver bare los. Publikum synger begejstret med på Vestens sidste pop-hit, selv om de færreste forstår den dybere mening bag lyrikken.


DISKO PÅ KINESISK
De unge kinesere kaster sig ud i nattelivet på diskotek Young Young i Shanghai

En ung fyr hænger i armene i stålgelænderet, mens hans pige vrider sig tæt op af ham i takt til de hurtige diskorytmer. Og en 4-årig pige i strutskørt, som er i byen med far og mor, svinger begejstret med til musikken. Hun synes allerede at være en erfaren diskoteksdronning.

Disko-bølgen
Diskotekerne har indtaget det moderne og det unge Kina - og det nye Kina har taget diskotekerne til sig.

Siden det økonomiske boom i 1993 er de poppet op i tusindvis over hele landet. Enhver provinsby kan i dag prale af mindst et supermoderne dansepalads. Kinas nouveau-riches betaler gerne store summer for en aften i byen.

Young Young åbnede som et af de første diskoteker for seks år siden. Nu er der tusindvis spredt ud over hele Kina. Det samme gælder værtshuse, cafeer, natklubber og steder med levende musik.

Det er bare gået lynhurtigt, forklarer Jay-R og understreger, at Young Young stadig er et af de mest checkede diskoteker i byen.

Før 1993 var det hotteste i Shanghai jazzorkestret på Peace Hotel, som er mere kendt for musikernes fremskredne alder end for deres uovertrufne talent.

I dag kan byens ungdom vælge og vrage mellem underholdningstilbudene. Shanghai har på få år gennemlevet en kulturrevolution - men af en noget anden slags end den i halvfjerdserne.

Det virker nærmest, som om ungdommen er i færd med en hævnaktion mod de gamle tider, hvor det var svært at finde noget at fordrive tiden med. Nu skal de det hele ske på en gang. De unge kaster sig over mikrofonerne på de japanske karaoke-barer. På Cotton-Club får de serveret levende jazzmusik. På Manhattan og Goodfellas lytter de til halvfjerdser-rock, mens de hører nyt fra verden gennem den australske bøf-eksportør eller den island8ske telekommunikation-sælger.

Bare det lugter af vestlig kultur, slår det an.

Der er gang i den i hele byen.

Undtagen på det kinesiske tehus, hvor der bliver spillet traditionel kinesisk musik. Her kommer der næsten kun udlændinge, som vil have en oplevelse af det gamle Kina.

På Young Young er Jay-R og hans piger ved at pakke sammen. Klokken er to, og de fleste gæster har forladt stedet, efter at de under timers intens dans har fået stress og jag svedt ud af kroppen.

Kom igen i morgen. Der bliver der igen rigtig gang i den, forsikrer Jay-R.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere