Sitemap | Avanceret søgning |

Restaurant Copenhagen

En bus er lige ankommet. 20 sultne japanere er klar til at gå i krig med flæskesteg med rødkål. De har taget den lange vej fra storbyen Kobe gennem de vildsomme japanske bjerge for at spise frokost på Restaurant Copenhagen.

Af JAN LUND, ULLA ØSTERGAARD og HÅVARD BJELLAND (foto)
Publiceret 07-08-1999

Tsuyama

Bjarne Hansens kro midt ude på landet er noget af det mest eksotiske, man kan udsætte en japaner for. En gang imellem stikker en forbipasserende hovedet ind og spørger undrende, om der er tale om en slags museum.


RESTAURANT COPENHAGEN
Bjarne Hansen i aktion i sin kro langt ude på landet

Men det er bare en klassisk dansk kro, som man finder dem i Nørre Snede eller Nakskov. Den eneste forskel er, at den ligger på den anden side af jordkloden. Møblerne er de helt klassiske med rødt- og grønstribet betræk, tallerkenrækken er velforsynet med kobbertøj og juleplatter, og Frederik den Niende i bar overkrop med tatoveringer pryder væggene.

Ud af højttalerne toner Bakkesangerindernes kendte schlagere, mens de japanske gæster ivrigt kaster sig over dagens menu på suppe, steg og is eller smørrebrødskortet med sild og rullepølse.

Ved indgangen til det danskdesignede røde murstenshus bliver gæsterne mødt med et skilt, hvor der står: »Her er hygge, her er varme. Her mødes venner fra nær og fjern til en bid brød og en dram«.

Det er ifølge 50-årige Bjarne Hansen opskriften på hans succes.

»Japanerne kan godt lide atmosfæren. Det må godt være forretning, men det må ikke lugte af forretning. Derfor er det vigtigt, at jeg altid er her og kan sætte mig ned og tage mig rigtig godt af gæsterne," forklarer han.

Prisen er, at Bjarne Hansen kun har været i Danmark to gange i de seneste 18 år, for Restaurant Copenhagen har åbent alle dage året rundt, undtagen nytårsdag. Men han ser ud til at nyde det.

Det var den gode gamle "mennesker mødes og sød musik opstår", som i første omgang førte Bjarne Hansen til Tsuyama i det centrale Japan. Men som gammel skibskok hos A.P. Møller, var han i forvejen en berejst herre. Da sejleriet blev for meget, blev han kok på Norsminde Gamle Kro. Nu laver han på 15. år det samme - bare i Japan.

Særligt erfaringerne med at indkøbe varer til mange måneder på søen, trækker Bjarne Hansen på i dag. Størstedelen af varerne kommer fra Danmark ad sindrige veje. Også pølserne til pølsevognen udenfor, som hver dag får besøg af en lind strøm af japanere, som lige skal have sig en ristet med det hele.

»Det skal være autentisk dansk mad og autentisk dansk atmosfære. Det mest populære er flæskesteg og hakkebøf med bløde løg og rødbeder,« fastslår Bjarne Hansen.

Selv pianisten, som spiller til julefrokosterne i december er importeret fra Danmark.

»Så får den hele armen: Juletræ, nisser og pianisten, Walter Gerz, iklædt julemandskostume,« ler Bjarne Hansen.

De mange år i Japan har bestemt ikke gjort kromanden mindre dansk. Tværtimod. Sønnen Christian er opkaldt efter Christian den Fjerde, og Bjarne Hansen er formand for den danske handelsstandsforening i området og samtidig goodwill-ambassadør for København.

Men fremtiden ligger i Tsuyama.

»Her er dejligt og fredeligt. Ingen jordskælv og tyfoner. Og det er en glæde at have et sted, som folk gider køre til for at hygge sig og have det godt,« siger han.

__________________________________________________________

  • "Farmor Elnas æggekage"
    Tre æg
    En halv æggeskal med piskefløde
    Groft salt
    Peber
    Bacon
    Tomatskiver og purløg

    Baconen steges sprød på panden. Imens piskes æggene godt sammen med fløden og krydderierne. Når baconen er færdig, hældes æggeblandingen på panden, hvor den steger, indtil den er stivnet. Bacon og tomatskiver lægges ovenpå, og æggekagen puttes i ovnen i fem minutter ved 180 grader. Godt med purløg drysses over, og Farmor Elnas æggekage er klar til servering med Bähnkes sennep og groft rugbrød med smør.
  • Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

    Hvis du vil vide mere