Sitemap | Avanceret søgning |

Sammenstød med bjørne

I sidste uge skete der en tragedie, der plager bjørneksperter i Alaska.

Af MICHAEL ULVEMAN, BO JØRGENSEN og TORBEN STROYER (foto)
Publiceret 13-06-1999

ANCHORAGE ALASKA

En mand, der var gået seks-syv kilometer ind i Kenai National Park syd for Anchorage for at nyde sin frokost i stilhed, blev fundet dræbt.

Dødsårsagen var et enkelt bid i hovedet fra en brun bjørn.

Manden havde netop sat sig på en træstamme og var i færd med at åbne et suppebrev, da bjørnen slog til. Han nåede at affyre et skud med en riffel, men det er uvist, om han ramte bjørnen.

Efterforskningen viste ingen tegn på, at bjørnen havde forsøgt at rode i hans ting eller at gnave i den dræbte mand. Den var sporløst forsvundet.

Det giver ikke nogen mening. Vi har ikke været i stand til at finde en forklaring, siger Mike McDonald, biolog i Alaskas kontor for jagt og vildtliv.

Med DNA-prøver og hår fra bjørneskindet fundet på stedet forsøger man nu at få ram på den rigtige bjørn. Men opgaven synes umulig, fordi den fik 20 timers forspring, før den dræbte blev fundet og jagten indledt.

Efterforskningen har vist, at bjørnen fulgte mandens spor i over 500 meter, før den slog til.

Nervøse henvendelser
Hændelsen satte gang i en ny bølge af nervøse henvendelser til myndighederne fra bekymrede borgere. Netop på denne årstid, hvor sommeren så småt forsøger at få et greb i USAs største og nordligste stat, søger tusinder ud i den vilde natur og turiststrømmen sætter ind.


JÆGERNE
Raymond Truax tager udstyret med to kraftige rifler på jagt efter bjørneskind

Hvert år rapporteres der om fire til fem sammenstød mellem menneske og bjørn i Alaska. Selv om antallet er stigende, er der dog kun blevet dræbt seks mennesker i Alaska af bjørne siden 1990 - i alt 31 i dette århundrede. Alle dødsfaldene er forårsaget af den brune bjørn (grizzly) undtagen seks, der skyldes sammenstød med sort bjørn eller isbjørn.

Bjøreangreb er sjældne i Alaska. Hundeangreb er langt mere sandsynlige. Men når bjørne angriber, så overlever de fleste ofre, siger vildtspecialisten på Anchorage Daily News, Craig Medred.

Bestanden af bjørne i Alaska har været nogenlunde stabil i 50 år. Den anslås til at være 35-40.000 brune bjørne og over 100.000 sorte.

Efterhånden som staten Alaska vinder i popularitet som den sidste udepost i USA, fører en stadig større civilisation og udvikling til flere konfrontationer med naturen. For ikke så mange år siden flyttede eventyrere og isolationister til Montana eller Idaho, men i dag skal man til Alaska for at finde den totale stilhed.

Bjørnen og motionsløberne
I hovedbyen Anchorage med 259.000 indbyggere er det muligt at kombinere en professionel karriere med et liv i den vilde natur, der kun ligger en halv times kørsel væk.

Det er især i udkanten af Anchorage, at de fleste sammenstød med bjørne finder sted.

Anchorage var indtil for to år siden skånet for dødsfald i forbindelse med bjørneoverfald. Men den statistik blev ødelagt dramatisk, da tre motionsløbere på en skovsti løb ind i en brun bjørn med to unger. På få sekunder dræbte den to af motionisterne.

I det øde Alaska tager man sig selv af bjørneproblemer - hvilket som regel fører til en død bjørn. Men i Anchorage er mentaliteten anderledes. Folk vil gerne have, at vi tager os af det, siger Mike McDonald.

En, der ikke har brug for hjælp til at håndtere bjørne, er Raymond Truax. Udstyret med to kraftige rifler er han sammen med et par venner på jagt efter bjørneskind.

Jagtsæsonen blev indledt 15. april, og frem til 13. juni må han skyde tre sorte og en brun bjørn - på lige fod med alle andre, der indløser et certifikat til bjørnejagt. Den brune bjørn må han dog kun skyde hvert fjerde år.

I går nedlagde han en sort bjørn, der var blevet tiltrukket af den særlige stinkende blanding af fisk og hundemad, som Truax og hans jagtkammerater havde udlagt i skoven syd for Fairbanks.

På deres firehjulede motorcykler havde de forceret uvejsomt terræn og lagt sig til rette på et strategisk sted, hvor bjørne ofte kommer.

Jægerne bruger hvert år nogle hundrede dollars på udstyr og certifikater.

Dertil kommer mellem 600 til 1.000 dollars i trofæ-afgift for at få lov til at beholde skindet. Og det er derfor de går på jagt.

Jeg vil hænge det på væggen - ikke lægge det på gulvet. Ingen skal få lov til at gå på det, siger Raymond Truax.

Den del af turistindustrien, der beskæftiger sig med masseturisme, kræver flere og flere områder fredet for jagt, så sandsynligheden for at se en bjørn i naturen stiger. Jagtindustrien kæmper imod. Indtil videre med succes. Men et skifte er på vej.

Folk begynder at indse, at en bjørn er mere værd for økonomien i levende live fremfor i død tilstand, siger Mike McDonald.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere