Sitemap | Avanceret søgning |

En kinesisk fuser

For ti år siden kunne det lokale dagblad Vancouver Sun rapportere om Hong Kong-millionærer, der turede byen rundt på 20 minutter, købte 20 luksusvillaer og rejste hjem igen.

Af MICHAEL ULVEMAN, BO JØRGENSEN og TORBEN STROYER (foto)
Publiceret 22-05-1999

VANCOUVER


HONG KONG BANK OF CANADA
Mange asiatiske koncerner har anlagt filialer i Vancouver

Hele lejlighedskomplekser ved den spektakulære havnefront med udsigt til det sneklædte Grouse Mountain blev solgt på under tre timer, så snart de var sat til salg i Hong Kong.

Kineserne var på vild flugt væk fra Hong Kong - især efter at massakren på de unge demonstranter i Beijing i 1989 gav et forvarsel om, hvad der kunne vente den tidligere britiske koloni efter overtagelsen i juli 1997.

»Jeg stoler ikke på kommunisterne. Jeg ønskede ikke at løbe nogen risiko,« siger Covin Siu, der ejer et lille rejsebureau i Vancouvers Chinatown. Efter massakren i Beijing udvandrede han til Canada og begyndte at arbejde sig op fra bunden i et nyt samfund.

110.000 Hong Kong-kinesere krydsede sammen med Covin Siu Stillehavet til Vancouver i hvad der betegnes som et af de mest usædvanlige kapitler i Nordamerikas indvandrerhistorie. Men nu er kapitlet på vej mod en uventet afslutning.

Presset og chikaneret
Drømmen om Canada, landet med enestående natur og store personlige frihed, er bristet.

Tusindvis - ingen kender det nøjagtige tal, men der tales om op mod 50 procent - af Hong Kong-kineserne enten har forladt - eller er på vej til at forlade Vancouver igen. De føler sig presset og chikaneret ud af landet af de canadiske myndigheder. Og så har kommunist-Kina i øvrigt vist sig at have ganske fredelige hensigter med storkapitalismen i Hong Kong.

Udvandringen mærkes på byen, der ellers havde vænnet sig til den tiltrængte økonomiske saltvandsindsprøjtning, der fulgte med de asiatiske immigranter.

Der var tale om et milliardbeløb i dollars. Flere asiastiske koncerner fulgte med og lagde afdelinger i Vancouver. Indvandrerne var både velhavende og veluddannede med store forretninger kørende i Hong Kong. Ofte betalte de for deres nye huse kontant.

I en tid, da Canadas økonomi er i tilbagegang og både fiskeri og skovindustri i krise omkring Vancouver, vakte kinesernes åbenlyse velstand opsigt.

Men efter at immigrationen er vendt, er huspriserne i det fashionable Vest-Vancouver droppet med omkring 30 procent.

På hver eneste gade har ejendomsmæglerne huse til salg. Mange af dem er allerede forladt. Kinesernes velhaver-villaer er lette at kende. Efter at have levet på få og dyre kvadratmeter i Hong Kong købte de huse til nedrivning i Vancouver og opførte gigantvillaer på grundene. Den praksis vakte så meget postyr, at bystyret blev nødt til at skride ind og indføre en regel, der kun tillod, at der blev fældet et træ om året på en villagrund.

Krisen mærkes også i det gamle Chinatown. Grundlagt omkring 1858, da de første kinesere kom op fra Californien for at deltage i jagten på guld ved Fraser-floden, er bydelen en af de største kinesiske byer uden for Kina.

Lurvede typer


KINA I CANADA
Det kinesiske forretnigskvarter i Vancouver

I begyndelsen af 1990erne, hvor immigrationen fra Hong Kong var på sit højeste, var det næsten umuligt at bane sig vej gennem det travle forretningskvarter. Man kunne gå rundt en hel dag uden at høre andet end mandarin og cantonesisk sprog.

I dag præges bydelen af hjemløse og lurvede typer, der forsøger at sælge varer fra det seneste indbrud eller butikstyveri.

»Hver eneste måned ringer en af mine venner til mig for at sige farvel,« siger Han Lee, der er immigrations-konsulent i byen.

Forklaringen er skattevæsenet og vanskelighederne ved at få gang i en forretning i Canada.

Fra indkomståret 1998 har Canada indført en ny lov, der forpligter kineserne til at opgive alle oversøiske investeringer, forretninger og andre kapitalindkomster til skattevæsenet i Canada.

Loven har givet de velhavende tilflyttere et chok.

»Tidligere var der ingen, der spurgte. Folk foretrækker at adskille deres tidligere liv i Hong Kong fra deres nye tilværelse her. De havde aldrig troet, at skattevæsenet ville interessere sig for, hvad de havde af forretning og besiddelser uden for Canada. Den eneste måde de kan komme af med deres canadiske statsborgerskab på, er ved at flytte tilbage,« siger Han Lee.

Forskellen er til at føle på: I Hong Kong er indkomstskatten kun 16 procent. I Canada over 40 procent.

Kravene strammet
Samtidig har Canada strammet kravene til at opnå statsborgerskab. Tidligere kunne man opnå statsborgerskab efter fem år, såfremt man også havde lagt 250.000 dollars til et statsgodkendt investeringsformål.

I dag er kravet øget til en million dollars, og det kræves desuden, at man passerer en obligatorisk statsborgertest, hvor engelsk-kundskaberne skal være i orden.


STATSBORGERSKAB
Der er blevet vanskeligere at opnå canadisk statsborgerskab


Mange af de velhavende immigranter betragtede det canadiske statsborgerskab som en forsikringspolice inden Kinas overtagelse af Hong Kong. De rykkede deres familie til Vancouver, men fortsatte med at drive deres forretning i Hong Kong. Manden i familien kom kun til Vancouver for at se til familien.

Men lige så bekvemt det var at sikre sig det bedste af to verdener, lige så vanskeligt var det at få det til at fungere. Tusindvis af indvandrere havde ikke noget reelt ønske om at integrere sig i Canada, for de vidste ikke om de skulle blive boende. På mange måder afhang det af, hvordan kommunist-Kina optrådte i den gamle britiske koloni.

Canadas udenrigsministerium anslår, at omkring 150.000 kinesere har hentet en forsikringspolice i Canada i form af statsborgerskab og nu lever i Hong Kong.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten