Sitemap | Avanceret søgning |

Et tungtvejende flertal

Glem alt om den tid, hvor der blev kigget skævt til folk, der vejede nogle kilo for meget.

Af MICHAEL ULVEMAN, BO JØRGENSEN og TORBEN STROYER
Publiceret 19-05-1999

Seattle


54 PROCENT OVERVÆGTIGE
Andelen af decideret fede amerikanere er i voldsom vækst

I USA - verdens største forbrugersamfund - udgør de almindeligt overvægtige og de regulært fede i dag et flertal af befolkningen. Og holdningen til de tykke ændrer sig på mange fronter.

Ifølge de seneste tal fra sundhedsmyndighederne i Washington er 54 procent af amerikanerne overvægtige. Hvad værre er: Andelen af dem, der kan betegnes som deciderede fede stiger hurtigere end nogen anden gruppe. Det gør samfundets tolerance over for dem også.

Udviklingen har fået flyselskaber, bilproducenter, modebranchen, militæret og mange andre til at vurdere, hvad konsekvensen bliver, hvis amerikanerne fortsætter med at vokse i omfang.

I Seattle kan de første skridt hen imod en tilpasning af de fysiske forhold spores.

Nye færgesæder
Hvert år fragter færgerne over Pudget-strædet mellem Seattle og de omkringliggende øer og halvøer 25 millioner passagerer. Fortrinsvis personer der skal til og fra arbejde.


SÆDERNE SKIFTER
Det stigende antal overvægtige amerikanere har fået Seattle-færgerne til at skifte til bredere sæder

Under myldretiden noterede færgeselskaberne for nylig, at et stigende antal passagerer foretrak at stå op eller sidde på gulvet og dermed kom til at spærre gangene. Med den nationale standard for passagersæder på 45 centimeter i bredden kunne færgerne let klare 250 passagerer.

Forklaringen viste sig at være, at mange passagerer for længst er vokset ud af sæderne. De foretrak gulvet fremfor at blive klemt i sæderne.

Færgeselskaberne tog konsekvensen og erstattede helt eller delvist de smalle sæder med nogle bredere, der således tog højde for, at flertallet af amerikanere er overvægtige. Antallet af siddepladser faldt til 230 pr. færge.

Spørgsmålet er, hvornår andre brancher må følge efter og erkende, at amerikaneren ikke så let lader sig presse ned i et smalt sæde længere.

Bilindustrien forberedt
Bilindustrien har sammen med det amerikanske luftvåben iværksat en større videnskabelig undersøgelse af amerikanernes fysiske udvikling. Mere end 5.000 frivillige bliver målt på 100 forskellige måder med laserteknologi. Studiet finansieres blandt andet af General Motors, Ford, Boeing og andre koncerner, hvis produkter påvirkes af amerikanernes fedme. 22 procent af befolkningen hører i dag under kategorien af fede.

Studiet vil blandt andet afklare, om tiden er inde til at ændre sædebredden, som færgerne har gjort det på Pudget-strædet. Konsekvensen kan blive, at de velproportionerede kommer til at betale ekstra på grund af de overvægtige, hvis flyselskaberne for eksempel må sætte bredere sæder ind i kabinerne og dermed få plads til færre passagerer.

De nuværende sædestandarder daterer sig tilbage til militære studier under Anden Verdenskrig. Senere fulgte akademiske studier i 50'erne, men siden den gang har ingen større studier beskæftiget sig med fænomenet.

Holdningsændring
Holdningen til det at være fed eller blot overvægtig har ændret sig markant i løbet af de seneste ti år, hvor de veltrimmede er kommet i mindretal.

I 1986 svarede 55 procent af amerikanerne ja til, at det var mere attraktivt ikke at være overvægtig. I 1996 sagde kun 28 procent, at de tynde så bedre ud.

Fedme-forskerne er forvirrede over baggrunden for amerikanernes vægtproblemer. Undersøgelser viser, at der i dag er en større bevidsthed om fedtrig mad og usund kost end tidligere. Amerikanere motionerer også som aldrig før. Antallet af kunder hos Weight Watchers er vokset med 50 procent i løbet af et år, da den britiske pinsesse Sarah Fergusson har været organisationens ansigt i USA.

Forklaringen er formentlig, at amerikanerne alligevel ikke er klar over, hvilke mængder kalorier, de indtager. Blandt andet fordi stadig færre laver deres egen mad.

66 procent af alle måltider, der indtages i USA, kan karakteriseres som fastfood. Halvdelen af alle måltider spises ude af huset, og 45 procent af de måltider, der tilberedes hjemme, indeholder ikke en eneste hjemmelavet ingrediens.

En undersøgelse fra Harvard Universitetet viser, at fedme-relaterede sygdomme hvert år koster mellem 60 og 80 milliarder dollars at behandle. At dømme efter udviklingen vil den pris vokse i fremtiden, efterhånden som amerikanerne i sikkert tempo udvider taljemålene.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten