Sitemap | Avanceret søgning |

Sundhed på dåse

Michael beder til universet, guderne og gudinderne, mens han trækker vejret dybt og opfordrer til at ånde i takt.

Af JØRGEN ULLERUP, ASBJØRN JØRGENSEN og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 15-05-1999

Det kræver lige et par minutter og et par hysteriske fnis at vænne sig til tanken om at skulle masseres af en mand. Ikke mindst, fordi det foregår i en svømmepøl, hvor alle andre også er nøgne, og alle følger seancen med utilsløret interesse.

Støttet af en hånd om nakken får kroppen lov til at flyde frit. Med den anden hånd begynder Michael at massere ansigtet, skuldrene og maven. Kroppen skubbes blidt rundt i vandet. Det varme kildevand lindrer, og efter en halv time slapper kroppen af og går i dvale. Et smugkig opad åbenbarer den blå himmel og forårets lysegrønne blade.

Grænserne brydes
Exploreren har begivet sig ud i en grænseoverskridende oplevelse. Nøgen kropskontakt mand-til-mand er totalt uvant, men her i bassinet handler det ikke om blufærdighed eller køn. Her handler det om helse og velvære.

Watsu-vandmassagen er det mest særegne tilbud i en bred vifte, som Harbin Hot Springs har til det voksende antal af amerikanere, der søger det alternative, og som gerne vier et par dage til at søge ind i deres egen krop og sjæl.

Her langt ude i helligt indianerterritorium tre timers kørsel nord for San Francisco kan det gøres med holistisk New Age-religion, buddhisme, yoga, massage og indianske ritualer - Harbin er leveringsdygtig i det meste.

»Presset stiger i dagligdagen, og problemerne i byerne tager til. Her kan vi se hinanden i øjnene med omsorg og ærlighed,« siger Treasure Miller.

Den 56-årige knoklede tidligere i reklamebranchen i New York, nu bor hun i eget hus med udsigt over dalen og et rislende vandløb. Hun er en af de mest erfarne blandt helsereservatets 150 fastboende eks-hippier og andre, der er stået af ræset for at finde kærlighed, fred og fællesskab.

Frelst stemning
Harbin Hot Springs har ingen guru, men stemningen er frelst nok. Treasure bliver panisk angst for vores kamera, da vi nærmer os de nøgne badere ved den varme kilde, for stedet er også weekend-fristed for hundreder andre, der betaler op til 1500 kroner for en overnatning. Til gengæld får de lov til at smide alle hæmninger og at ernære sig med økologisk mad og hjemmelavet ingefærjuice.

Amerikanerne søger mod yderlighederne. Og her i Californien synes der at være flere rige, flere fattige, flere indvandrere, flere grimme og flere smukke end alle andre steder.


FEDME
Der er et stort - på alle måder - marked for slanke- og helseprodukter i det overvægtige Amerika

Fagbogens lister over skønhedsklinikker er meterlang.

"New Beginnings"-klinikkens reklame for en frisk start hentyder ikke til omlagte spisevaner eller indre ro, men til plastikkirurgi. En ansigtsløftning, hvor resultaterne på forhånd kan simuleres på computerskærmen, er klinikken vigtigste produkt.

Hud og muskler strammes helt om bag ørerne. Pandeløftet fjerner de frygtede tegn på, at »ikke alle ældes yndefuldt;« rynker og hængende øjenbryn er uønsket. 100.000 amerikanere får årligt fjernet poser under øjnene, siges det.

Næseretning er den mest populære operation; og med fyldmateriale eller egentlige implantater tilbyder New Beginnings den ultimative operation: Skudt ind gennem munden gives ny fylde til indsunkne kinder eller kedelige kindben.

På TV-reklamer kan man i halve timer ad gangen se succeshistorier, hvor småskaldede mænd fortæller om følelsen af at få håret igen. Det er så dejligt at rede hår, siger han, mens den perfekte og veldrejede hustru ser beundrende på ham.

Andre reklamer lover evig ungdom. Tanken om den synes at være en besættelse i Californien, som lever højt på myten om sol og surfing. Forskere lyder som vækkelsesprædikanter, når de fortæller om, hvordan de har fundet netop den magiske mineralsammensætning, der kan forlænge livet næsten for evigt.

Fedme er så stort et problem i USA, at det tydeligt ses i gadebilledet. I meningsmålinger siger amerikanerne selv, at de spiser mindre fedt end for 15-20 år siden. Men sandheden er, at kogekunst er ved at gå i glemmebogen i mange hjem.

Omkring halvdelen af en families madbudget går til mad købt ude i byen. McDonalds fejrer snart serveringen af måltid nummer 100 milliarder - de fleste af dem solgt her i hjemlandet. Man kan dårligt købe en burger eller en sandwich uden at få serveret en bakke pommes frites eller en pose chips. Ekstra majonæse, dressing og ketchup for det hele til at glide lettere ned.

Når den ikke står på fast food ude, så står den på lynmad hjemme: Supermarkedets hylder bugner med færdigretter, og 45 procent af måltider spist i de amerikanske hjem indeholder ikke en eneste hjemmelavet bestanddel. Selv grøntsagerne købes på dåse, og salaten er færdigblandet.

Derfor kan det også lade sig gøre gennem uendeligt lange TV-reklamer at sælge kunstig sundhed.

Motion på flaske
Hvad med et skud Exercise in a Bottle? Med sådan en gang Træning på Flaske kommer man i form ved at drikke, uden anden træning end den velkendte håndbevægelse, der kræves for at skrue låget af en kvart liter sundhedseliksir.

»Og så er det så nemt,« kvidrer en billedskøn blondine. Kvaksalveri har vide rammer i USA.

TV-reklamerne tilbyder også vidundermidlet Fat Trapper - fedtfanger. Seeren bombarderes med billeder af svulmende flødeskumskager, lækre burgere, pizza, fritter - man kan spise så tosset man lyster, behøver ikke løbetræne en eneste meter, man indtager blot et par piller og taber sig, uanset hvad og hvor meget man spiser.

Garanti? Naturligvis: Hurtig virkning eller pengene tilbage.

»You cant lose anything but weight« - det eneste, du risikerer at tabe dig, er vægt.

Linda Cox griner af reklamen. Hun ejer den imponerende kosttilskuds-butik på Market Street i San Francisco, hvor piller, pulvere og væsker i kæmpepakker er stablet, som var det lagerhal for et storkøkken.

Fed forretning
Selvfølgelig kan man ikke drikke sig slank. Men Linda Cox, en lille og smilende dame, har selv haft en stadig bedre forretning de seneste år, indrømmer hun. Kunderne er i vid udstrækning veltrænede mænd, en god del af dem træner også i gymnastikcentret i naboejendommen, og her henter de hormoner, proteiner og andet godt til at pumpe musklerne yderligere op.


FUP
Der sælges kondi på flaske - men det er fup, erkender indehaveren

Kosttilskud, medicin, humørpiller og stærke helseprodukter har gyldne tider i USA:

»Siden de store medicinalfirmaer også er begyndt at lave kosttilskud og helseprodukter, er der kommet meget kraftigere markedsføring af produkterne. Det skaber et større marked,« siger Linda Cox.

Hendes største succes lige nu hedder Creatine - det hjælper med at opbygge musklerne. Vi får anbefalet en stang super-ginseng til at give energi og en pose piller af ukendt indhold til at holde søvnen stangen.

Kombi misbrug
Vi nøjes med ginseng-stangen - kombi-misbrug kan være farligt.

Måske er det også usundt at kombinere pillerne med alkohol og tobak.

Især tobakken er lavklasse i Californien. Så meget, at også den Rundetårn-høje Marlboro-mand i Hollywood har fået pillet sin manddom af. Ikonet for den frieste af alle western-cowboys fremstår der med en smøg, der hænger sørgeligt nedad - med hilsen fra sundhedsmyndighederne om, at rygning kan give impotens.

Stadig større advarsler på enhver reklame for tobak; unge kan slet ikke købe røg; voksende erstatninger til afdøde storrygeres familier. I Californien har de taget skridtet fuldt ud og forbydt rygning nærmest overalt. Det virker. I frihedens land bøjer man sig for alle regler. Antallet af rygere i Californien er dalet betragteligt.

Den ellers så magtfulde tobakslobby i USA har således lagt krop til de smædeligste nederlag.

Retten til fedme
Andre lobbygrupper kæmper for retten til fedme. Nationalsammenslutningen Advance Fat Acceptance har opbygget et kontaktbureau for ekstremt overvægtige - 500 pounders - og hjælper på sin online-tjeneste disse stærkt overvægtige med bl.a. at finde de rette indkøbssteder.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten