Sitemap | Avanceret søgning |

Opgangstider for Silicon Valley

Seattle, Boston, Austin, Chicago i USA. Paris, London, København i Europa. Singapore, Hong Kong, Beijing i Asien. Tel Aviv i Mellemøsten. Alle prøver at følge med det drive, som Californiens Silicon Valley har.

Af ASBJØRN JØRGENSEN, JØRGEN ULLERUP og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 12-05-1999

Silicon Valley, Californien

Ingen af dem kan klare det - endnu. Selv om Silicon Valley ifølge flere analyser har mistet noget af sin oprindelige vækst, er det stadig her, firmaer søger hen for at få del i den urimeligt kraftige vækst, som Internet og multimedia igen har pumpet i IT-branchen.

I 1998 nød opstartsfirmaer her godt af investeringer på hele 4,6 mia. kroner - en vækst i forhold til året før på 29 procent, ifølge Money Tree-undersøgelsen lavet af revisionsfirmaet PricewaterhouseCoopers.

Investorernes hysteriske interesse for Internet, elektronisk handel og multimedia gør interessen for væksten her endnu større.

»Vi kunne aldrig gøre dette i Tyskland,« siger tyskfødte Gregor Freund.

»Her er vi tæt på investorerne, der igen gerne vil være i nærheden af deres penge. Infrastrukturen er perfekt. Internet-forbindelser er billige. Selv de succesrige israelske firmaer, der starter forskning og udvikling i Israel, flytter hertil, når de skal være kommercielle. Du kan ikke undvære de personlige kontakter her.«

Gregor Freund har skabt sin egen formue ved at være med til at stifte og siden videresælge et par firmaer, først Borland Tyskland og siden Starfish. Fire medarbejdere med fire forskellige nationaliteter arbejder her - heriblandt danskeren Claus Tarstrup. De satser alle på, at firmaet kan sælges eller gå på børsen om et par år - med endnu en stor milliongevinst. Zone Labs største problem er faktisk - som for mange andre firmaer - at skaffe kvalificeret arbejdskraft.

»Hvor kender jeg dog mange, som på tre års arbejde i et firma har tjent 4-5 millioner kroner, fordi de aflønnes med aktier, der stiger i værdi,« siger Freund.

»Det er bedre end at spille lotto. Du kan bruge din intelligens, få fast løn, arbejde for firmaets fælles mål, og chancen for, at aktierne bliver noget værd, er ret stor.«

Den løbende økonomiske vurdering fra staten Californiens store UCLA-universitet spår, at væksten i antallet af stillinger i IT-industrien generelt er gået i stå.

Men tilstrømningen af penge er uendelig.

Investorerne er så vilde med informationsteknologien, at blot der står Internet og elektronisk handel på en aktie, flokkes de som fluer om en sukkerkage.

Et fantastisk eksempel på euforien er firmaet Critical Path, der bor i San Francisco og håndterer elektronisk post for en række Internet-udbydere. Critical Path havde i sidste kvartal en omsætning på 1,55 mio. dollars og et underskud på over 5 mio. dollars. Men trods den lave omsætning og det store underskud tror investorerne så blindt på ideen, at aktiernes samlede værdi har oversteget svimlende 5000 mio. dollars - 800 gange mere end firmaets samlede årsomsætning.

Silicon Valley er i alle henseender blevet Internets hjerte. Alt handler om Internet, visitkort er afløst af www-henvisninger, og samtlige reklamer for alt fra værtshuse og supermarkeder til frisørsaloner og frikirker indeholder en Internet-adresse lige så ofte som en adresse eller et telefonnummer. Selv reklamerne langs hovedvejen er domineret af IT-reklamer - for eksempel med den meget langbenede model i en kort nederdel, der spørger: »Mens du ser på mig, hvem ser så efter dit netværk?« - eller den splitternøgne unge pige siddende på hug, som man først efter flere hundrede meters gransken opdager er en reklame for en mikroskopisk håndcomputer.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten