Sitemap | Avanceret søgning |

Milliarder i kø til IT-firmaer

Millionerne ruller lystigt over bordene på restauranten SunDeck, en frokostrestaurant på Sand Hill Road langs det berømte Stanford University syd for San Francisco. Pengene skifter ejer hurtigere end vi andre kan forstå.

Af ASBJØRN JØRGENSEN, JØRGEN ULLERUP og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 12-05-1999

Silicon Valley, Californien

Men SunDeck er ikke en spillebule eller et casine i Las Vegas-stil. Slet ikke. Men indsatserne er ofte mindst ligeså hasarderede og usikre som indsatserne ved de rigtige spilleborde. SunDeck er nemlig et af stamstederne for de lokale virksomheder langs Sand Hill Road - virksomheder med lange navne, som skjuler enten investeringsfirmaer eller deres advokater.

Når investeringsfirmaerne i de nærliggende kontorlokaler jævnligt holder præsentationsrunder for deres kunder (store pensionsfonde o.l.) indkaldes lokale opstartsvirksomheder til endeløse rækker af korte firmapræsentationer. Og på 35 minutter afgøres det, hvem der skal have del i milliarderne.

Tiltrækker penge
Silicon Valley-området er ubetinget den kraftigste støvsuger, når det gælder om at opsuge risikovillige investeringer. Alene i sidste kvartal af 1998 hentede Silicon Valley-området over 1,2 milliarder dollars (knap 9 mia. kroner) i venture-kapital (risikovillige investeringer til mindre virksomheder). Det svarer til præcis en tredjedel af samtlige venture-investeringer i hele USA, viser en opgørelse fra verdens største revisionsfirma PricewaterhouseCoopers. Det traditionelt succesrige New England-område, som i sidste årti var verdens IT-centrum, kom ind på andenpladsen, men tiltrak under halvt så mange penge.

Silicon Valley er ganske enkelt den største lovlige skabelse af velstand nogensinde i historien, hedder det sig her. Den villige strøm af investeringer til high-tech virksomheder gør det muligt selv med middelmådige ideer og koncepter at tjene penge - bare ideen kan sælges til investorerne. Når samtlige investeringer i området tælles sammen, løber beløbet op i svimlende 9 mia. dollars sidste år.

»Teknikere slår sig ned som konsulenter, medmindre de betales så godt i aktier at de orker at bekymre sig om ulemperne ved fast arbejde,« siger direktør William Hipp, som har årtiers erfaring fra IT-branchen, før han nu er direktør for det delvis danskejede investeringsfirma 2M Invest Inc.

»Jeg kender mange - rigtig mange - mennesker som ville være helt ordinære andre steder, men som betales skyhøjt blot på grund af at de opholder sig her.«

Men de etablerede investeringsbanker og venture-kapital firmaer har svært ved at følge den underskov af Internet- og multimedia-firmaer, som dukker op.

»De har så store puljer at investere, at de ikke kan placere alle de penge med 1 mio. dollars ad gangen. Så de store går måske først ind i anden eller tredje runde af et nyt firmaes liv. Da kan de måske placere 50 eller 100 mio. dollars ad gangen, når der virkelig skal bruges penge på skabe et globalt varemærke, som kræver dyr markedsføring.«

Englene
Denne venten giver god plads til de mange personlige millionærer, der godt vil spytte en enkelt eller fem mio. dollars i et spændende nyt firma.

»Vi kalder dem for angels (engle, red.). Det er mennesker, som ikke bare kommer med penge, men endnu vigtigere: De har erfaring og kontakter, de tilbyder ledelse og ideer,« siger Gregor Freund, som selv har lavet et ukendt antal millioner ved at være med i opstarten og salget af softwarefirmaer. Nu vil han gøre forsøget om med Zone Labs, som skal sælges eller på børsen i løbet af tre-fem år.

»Finansiering er reelt ikke et problem, medmindre du har en helt håbløs ide. Derfor er englenes kontaktnet og erfaring faktisk vigtigere.«

Og kasionet her? Det ligger i den lille, hyggelige South Park, næsten ude ved motorvejsbroen over til Oakland. Kasinoet hedder South Park Caf, og både til morgenmad og til frokost kan man her høre opstemte 20-25 årige mænd berette om deres nye produktidé, mens lidt ældre pengemænd lytter, klar med checks og investeringer.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten