Sitemap | Avanceret søgning |

Fremtiden ifølge Parc

Musen. Windows. Ethernet. Laserprinteren. Farvekopiering. Striben af opfindelser, ideer og produkter, som er strømmet ud fra Xerox Parc forskningscenter, er lang og imponerende.

Af ASBJØRN JØRGENSEN, JØRGEN ULLERUP og KLAUS GOTTFREDSEN (foto)
Publiceret 12-05-1999

Silicon Valley, Californien

Fremtiden er måske lige så imponerende:

- Elektrisk ladet papir, der kan genbruges igen og igen ved blot at køres gennem en lille EDB-styret tromle.
- Intelligente papirsclips, der husker, hvor et dokument stammer fra.
- Billedbehandling af røntgenbilleder og scanninger.
- Tænkende kontorer, der kan fodre gæsterne med data fra en central computer.
- Totale databaser, der kan holde styr på al den information, der ligger åbent tilgængeligt på Internet.

»Vi prøver at få de bedste talenter hertil, skabe en endnu større energi og fornyelse. Vi er et gammelt forskningscenter - et af de ældste. Derfor arbejder vi meget på at få kreativiteten til at flyde, på at forny os,« siger en af centrets fire forskningsdirektører, nordmanden Per-Kristian Halvorsen, kaldet Kris.

Opfindermaskine
Med Parc som selve indbegrebet af Silicon Valley-områdets ry ikke blot som pengemaskine, men også som opfindermaskine, er et Explorer-besøg her et absolut must. Og Kris Halvorsen skjuler ikke problemerne med ambitionerne.

IT-verdenen har ændret sig meget de seneste ti år, ikke mindst på grund af Parcs bidrag til PC- og Internet-udviklingen. Xerox selv har ikke fået så meget ud af Parcs successer - Xerox er stadig mest et firma, der laver kopimaskiner og printere. Men Parc rangerer alligevel i toppen af adskillige lister over de bedste forskningscentre, fremhæver han, og nu er der internt sat fokus på også at få forskningsresultaterne ind i Xeroxs produkter - samtidig med at Parc skal sætte dagsordenen mange andre steder.

»Vi tænker meget i nye materialer. Mikrochips er stadig silicium og kobber. Men hvordan får vi intelligensen ind i nye materialer? Vi tænker i at lave intelligente byggematerialer, hvor sensorer i selve stålet fornemmer, hvor presset er og kan korrigere for det,« siger Halvorsen om en af visionerne.

»Fra printere og kopimaskiner ved vi, at man ofte kan høre, hvornår de er ved at gå i stykker. Ved at indbygge lyttende sensorer kan vi diagnosticere og rette fejlen, før den opstår.« En anden fremtidsvision - som allerede er realiseret internt på Parc med eksisterende teknologi - er at sammensmelte netværk, sensorer og bærbare PCer. Med gode trådløse netværksforbindelser, indbygget i bygningen, kan computere opdateres overalt.

»Problemet er at få en fælles standard. Men den skal nok udvikle sig, ligesom det er sket med telefonstik, GSM-telefoner og magnetstriber,« siger Halvorsen.

Ny Internet-standard
Xerox Parc er også et af de steder, der har haft størst indflydelse på den nye Internet-standard, IPv6. Den gamle Internet-standard havde et begrænset antal for, hvor mange comptere der kunne kobles på Internet. IPv6 giver plads til lige så mange computere og andre dimser, som der er atomer i vort verdensrum. »Internet er vældig godt til at vise dokumenter, men ikke til distribueret computerkraft, hvor man skal holde styr også på vaskemaskiner, kameraer og toastere. Det vil vi kunne med næste generations Internet.«

For at holde styr Internet-sider har Parc-forskere også udviklet en 3D-træstruktur til at overskue store mængder sammenhængende Internet-dokumenter. Og man har udviklet et allerede vidt udbredt programmel til at lave resumeer af store mængder tekst (se evt. www.inxight.com).

»Det største problem på Internet er mængden af informationer. Man har brug for bedømmelser af materialet fra folk, som man stoler på. Man kan stole på et brand, et varemærke. Derfor skal der opbygges samfund, hvor man kan dele bedømelsen. Internet kommer til at berøre alt, hvis vi bare kan få klaret problemerne med anonymitet, privatliv og tillid. Hele verden bliver tilknyttet nettet. I den tredje verdens lande bliver det på anderledes vilkår, men de kommer også på,« spår Halvorsen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten